Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσκοιλιότητα, προβλήματα κατάποσης ή καθυστερημένης κένωσης του εντέρου, μπορεί να είναι πρόδρομα συμπτώματα για την μετέπειτα εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.
Τί γίνεται όμως με το Πάρκινσον;
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική διαταραχή του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με ακούσιες, ανεξέλεγκτες κινήσεις και προβλήματα στην ισορροπία και τον συντονισμό, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
Η ιδέα ότι η συγκεκριμένη νευρολογική νόσος μπορεί να συνδέεται με γαστρεντερολογικά προβλήματα, δεν είναι καινούργια, άλλωστε ήδη ανάλογες έρευνες έχουν εντοπίσει σχέση ανάμεσα στην λειτουργία του εντέρου και το Αλτσχάιμερ.
Πώς έγινε η μελέτη
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το “TriNetX”, ένα πανεθνικό δίκτυο ιατρικών αρχείων.
Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα αρχεία 24.624 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον, συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα 19.046 ασθενών με Αλτσχάιμερ και 23.942 ατόμων που είχαν υποστεί κάποιου τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην έρευνα, επίσης τέθηκαν υπόψην στοιχεία 24.624 ανθρώπων που δεν έπασχαν από κανένα από τα προαναφερθέντα νοσήματα.
Το ζητούμενο για τους επιστήμονες ήταν να καταφέρουν να αντιστοιχήσουν τους ασθενείς με Πάρκινσον με τις υπόλοιπες ομάδες ασθενών, ώστε να έχουν μια συγκρίσιμη βάση για το πόσο συχνά καταγράφονταν παθήσεις του εντέρου τα χρόνια που προηγήθηκαν της διάγνωσης του Πάρκινσον.
Η αξιολόγηση των στοιχείων που πρόεκυψαν οδήγησε στην καταγραφή των 4 γαστρεντερολογικών παθήσεων που φαίνεται να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Το εν λόγω σύνδρομο, στην εκδήλωση του χωρίς διαρροικές κενώσεις, συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση Πάρκινσον.
Ορισμένες άλλες καταστάσεις - όπως η λειτουργική δυσπεψία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια - καταγράφονταν επίσης συχνότερα σε ασθενείς που κάποια στιγμη στη ζωή τους εκδήλωσαν και Πάρκινσον.
Έντερο, ο “μικρός” εγκέφαλος
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, λένε οι ερευνητές, ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που αφήνει μεγάλο πεδίο περαιτέρω διερεύνησης των ευρημάτων.
Ο Δρ Sumeet Kumar, ιδρυτής του GenesWellness, υποστηρίζει πάντως ότι τα συμπεράσματα είναι αξιόλογα και προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που ισχυροποιούν την υπόθεση σύνδεσης γαστρεντερικών διαταραχών και Πάρκινσον.
“Αν και ο υποκείμενος μηχανισμός αυτής της σύνδεσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, οι υποθέσεις αφορούν σε κάποια βλάβη στα νευρικά “μονοπάτια” που ελέγχουν την κίνηση, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάζονται από κάποια γαστρεντερική φλεγμονή ή από την κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος”, σημειώνει ο Δρ Kumar.
Οι ειδικοί θυμίζουν την σπουδαιότητα της συνεχούς αλληλεπίδρασης που έχουν γαστρεντερολογικό σύστημα και εγκέφαλος, μέσω του νευρωνικού δικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η δυσλειτουργία ή η φλεγμονή μέσα στο έντερο μπορεί να επηρεάσει τις νευρολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών λειτουργιών, σημειώνουν οι γιατροί.
Ο Δρ Kumar εξηγεί επιπλέον ότι η έρευνα έχει εντοπίσει τροποποιημένες βακτηριακές συνθέσεις σε ασθενείς με Πάρκινσον, ενισχύοντας την εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο που παίζει για την συγκεκριμένη πάθηση το μικροβίωμα του εντέρου.
Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης;
Η νόσος του Πάρκινσον έχει σε μεγάλο βαθμό συσχετιστεί με περιβαλλοντικές τοξίνες και πιο πρόσφατα με ανισορροπία στην λειτουργία του εντέρου, σημειώνει και η κλινική διατροφολόγος Karen Sherwood.
“Αν προσθέσουμε αυτά τα δυο δεδομένα, μπορούμε με βεβαιότητα να συμπεράνουμε ότι η καθημερινή φυσιολογική δραστηριότητα του εντέρου, είναι ένας τρόπος προληπτικής δράσης” προσθέτει.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο, οι αλλαγές στην διατροφή μας και στον τρόπο ζωής, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στον συγκεκριμένο τομέα. Τί προτείνει;
- Τρώτε κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε πολύτιμες φυτικές ίνες
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την προσθήκη ζάχαρης και τα βιομηχανοποιημένα λίπη και σπορέλαια στα φαγητά που ετοιμάζετε
- Φροντίστε για τακτική σωματική δραστηριότητα, ακόμα και αν είναι απλό περπάτημα
- Πίνετε άφθονο νερό
Οι ειδικοί, εφιστούν την προσοχή και στις περιβαλλοντικές τοξίνες, καθώς σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, διάφορα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα αλλά και άλλοι οργανικοί ρύποι, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) είναι ουσίες που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον.