Όταν όλα δείχνουν να είναι μπερδεμένα και άνω κάτω στη ζωή είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος. Κάποιες καταστάσεις είναι τόσο δύσκολες που όσο και αισιόδοξος να είναι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Ίσως όταν τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ άσχημα να είναι προτιμότερο να βλέπεις κανείς όλα ρεαλιστικά παρά θετικά γιατί όταν επιμένεις να θες να δεις τα θετικά εκεί που όλα είναι μαύρα είναι τοξικό και οι ψυχολόγοι το λένε πολυανισμό.
Έτσι, σε ό,τι σχετίζεται με καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες όπως είναι το στρες για τη δουλειά, το σπίτι, τις διαφωνίες, νέα έρευνα προτείνει ότι η αισιοδοξία μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες να διατηρήσουν την συναισθηματικής τους ευζωία μέσω της ρύθμισης του συναισθήματος που εστιάζει σε κάτι από το παρελθόν. Αυτή η στρατηγική βλέπει τους δυνητικούς στρεσογόνους παράγοντες ως προκλήσεις και όχι ως απειλές κατά την διάρκεια την ανάπτυξης συναισθημάτων και προτείνει την αποφυγή αντιμετώπισης όλων των στρεσογόνων παραγόντων μαζί.
Πρόκειται για έρευνα 20 ετών που πραγματοποιείται από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας της του Χάρβαρντ, η οποία προτείνει ότι η στρατηγική αυτή βοηθά τα αισιόδοξα άτομα να αποφύγουν ή να μετριάσουν την επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων προτού πραγματοποιηθούν. Προσπαθούν να έχουν στο νου τους μια περίοδο από το παρελθόν ή ένα γεγονός ή πράγμα που υπήρχε πριν διακοπεί από ένα άλλο.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής που εξελίσσεται τα τελευταία 20 χρόνια ( Lee et al., 2022) βασίζονται στην αισιοδοξία, στο καθημερινό στρες και την συναισθηματική ευζωία 233 ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη Veterans Affairs Normative Aging Study, η οποία δημοσιεύτηκε στις 7 Μαρτίου στο The Journals of Gerontology: Series B.
Πότε «δουλεύει» η στρατηγική της αισιοδοξίας
Η αισιοδοξία δεν έχει πάντα θέση σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Συνήθως ορίζεται ως η τάση να περιμένουμε καλά αποτελέσματα τα οποία τα εναποθέτουμε στην πεποίθησή μας ότι τα εξωτερικά συμβάντα είναι φευγαλέα και δεν σχετίζονται με τον εσωτερικό μας εαυτό. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν το ποτήρι μισο-γεμάτο. Περιμένουν ότι θετικά πράγματα είναι πιο πιθανό να συμβούν στο μέλλον παρά αρνητικά.
Η Lewina Lee και οι συνεργάτες της θεώρησαν ότι η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την αντίδραση των ατόμων αυτών σε ό,τι αφορά τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες όπως και ότι η μεγαλύτερη αισιοδοξία σχετίζεται με χαμηλότερη συναισθηματική αντιδραστικότητα και πιο αναποτελεσματική συναισθηματική ανάκαμψη από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.
Προς έκπληξή της Lee και των συνεργατών της φάνηκε ότι η υπόθεσή τους δεν σωστή καθώς οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν ήταν απαραίτητα λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικοί και δεν αντιδρούσαν απαραίτητα πιο γρήγορα από τους απαισιόδοξους όταν αντιμετώπιζαν έναν καθημερινό στρεσογόνο παράγοντα.
Απόδοση από το https://www.psychologytoday.com