Μεταξύ των θεμάτων που έφερε στην επιφάνεια η ανάδυση της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον ήταν και η δυνατότητα των rapid test να ανιχνεύσουν τον ιό. Ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν φόβους ότι τα rapid test δε μπορούν να ανιχνεύουν το νέο στέλεχος λόγω των πολλών μεταλλάξεων.
Ο ίδιος ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, μάλιστα, σημείωσε προχθές (28.12) ότι τα rapid test είναι λιγότερο ευαίσθητα στην ανίχνευση της παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με προηγούμενες.
Ωστόσο, ο FDA πρόσθεσε πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση τους, με την τήρηση των οδηγιών χρήσης.
«Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (...), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα (της COVID-19) ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (σ.σ. τεστ PCR)», ανέφερε ο οργανισμός.
Οι βρετανικές αρχές διαφωνούν με τον FDA
Σε αντίθεση με τον FDA, οι βρετανικές αρχές υγείας διαφωνούν με τον FDA για την ευαισθησία των rapid test στην ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον. Με ανάρτηση του ο διάσημος Αμερικανός επιδημιολόγος, ανοσολόγος και γιατρός, Μίκαελ Μίνα, παρέχει σχετικές πληροφορίες, σχολιάζοντας ως «ασαφές και αχρείαστο» το μήνυμα του FDA.
«Που κατέληξε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου; Ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένας αντίκτυπος την ευαισθησία των rapid test από την Όμικρον». αναφέρει χαρακτηριστικά με tweet του.
Όσον αφορά στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αυτή αναφέρει το εξής: «Η UKHSA πραγματοποίησε μία αρχική εργαστηριακή αξιολόγηση των τωρινών rapid test για COVID -19. Τα προκαταρκτικά δεδομένα εκτιμούν ότι αυτές οι συσκευές εντοπίζουν την Όμικρον. Αρχικά δεδομένα τεχνητών δειγμάτων υποδεικνύουν μία συγκρίσιμη ευαισθησία με αυτή που παρατηρήθηκε για προηγούμενα στελέχη της Sars-Cov-2, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, που αποτελούσε το κυρίαρχο στέλεχος στο ΗΒ από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2021».
Η UKHSA επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο νέο στέλεχος δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των rapid test.
https://twitter.com/michaelmina_lab/status/1476046477147389953?s=30
Τι ισχύει με τα μοριακά τεστ
Στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις στην Πανδημία, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Καθηγητής, Σπύρος Πουρνάρας, εξήγησε για ποιο λόγο τα μοριακά test μπορούν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε παραλλαγή της Όμικρον.
«Οι μοριακές τεχνικές επειδή δεν ανιχνεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του ιού και ανιχνεύουν άλλα γονίδια πιο σταθερά, δεν επηρεάζονται από την παρουσία των μεταλλάξεων. Αυτό ισχύει και με τη μετάλλαξη Όμικρον» είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να την ξεχωρίσουν από άλλες παραλλαγές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι η Όμικρον, η Δέλτα ή κάποια άλλη. Αυτό γίνεται μέσω γονιδιωματικής ανάλυσης και χρειάζεται 2-3 μέρες. Τόνισε, όμως, ότι ήδη αναπτύσσονται real time PCR kit που ανιχνεύουν ακόμα και το είδος της παραλλαγής.
Παράλληλα, ο κ. Πουρνάρας, αναφέρθηκε στα διαγνωστικά τεστ που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και μπορούν να ανιχνεύσουν 15-25 παθογόνα μαζί, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για ένα νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται ένας βαριά ασθενής. Το κόστος τους δεν είναι πολύ μεγάλο, όπως και η εξειδίκευσή τους
Ακόμη πιο μεγάλη εφαρμογή έχουν τα διαγνωστικά τεστ που αφορούν αναπνευστικές λοιμώξεις και μπορούν να ανιχνεύσουν την γρίπη Α και Β, τον κορονοϊό και τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου.