"Ακόμη και φυσική δραστηριότητα μικρής διάρκειας έχει θετική επίδραση στην υγεία, και σύντομο ανέβασμα της σκάλας ίσως να είναι ένας εφικτός στόχος, που μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα".
Αυτό δήλωσε η Δρ Sophie Paddock, από το Norwich University Hospital Foundation Trust και το Πανεπιστήμιο East Anglia και Norfolk,συντάκτρια μιας έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. "Αν έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις τις σκάλες ή το ασανσέρ, επίλεξε τις σκάλες, γιατί θα βοηθήσεις την καρδιά σου", αναφέρει η ερευνήτρια.
Βέβαια, όπως τονίζει και το Everyday Health, οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη και ο χαλαρός περίπατος ή το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα, συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ένταξης φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας. Αν και τα δεδομένα δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, πολλοί ενήλικες αποφεύγουν τις φυσικές δραστηριότητες.
Κι όμως, αν επιλέξετε να ανέβεται από τις σκάλες μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου σχεδόν 40%!
Η Paddock δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο αυτά τα οφέλη να υφίστανται γιατί όσοι και όσες επιλέγουν τις σκάλες έχουν και άλλες υγιείς συνήθειες. "Αν και η ανάλυση μας δεν συνυπολόγισε άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή και επιπλέον άσκηση, πολλές από τις αρχικές μελέτες τα είχαν συμπεριλάβει. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα σε μελλοντικές μελέτες, ειδικά αν αντικειμενικά μετρήσουμε την ιδανική ποσότητα και συχνότητα για το ανέβασμα σκαλοπατιών, που θεωρώ ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε", πρόσθεσε.
"Η μελέτη έδειξε πως όσο περισσότερα τα σκαλοπάτια τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί. Αλλά είτε στη δουλειά, στο σπίτι ή και αλλού, επιλέξτε τις σκάλες", συμπλήρωσε η Δρ Paddock.
Βέβαια, για ανθρώπους με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως καδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονολογικά νοσήματα η επιλογή της σκάλας δεν είναι εφικτή. Αν κάποια ή κάποιος δεν είναι σίγουρος κατά πόσο είναι ασφαλής επιλογή θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.
Συμβουλές για... αρχάριους
Για πολλούς το ανέβασμα σκάλας για τον τέταρτο και πλέον όροφο ακούγεται... βουνό. Υπάρχει τρόπος όμως να επιτευχθεί ο στόχος.
Σύμφωνα με την καρδιολόγο και καθηγήτρια παθολογίας στο Κέντρο Υγείας Wexner στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Laxmi Mehta, οι αρχάριοι μπορούν να ξεκίνησουν ανεβαίνοντας τη σκάλα για τον πρώτο όροφο και σταδιακά να το αυξήσουν. Άλλωστε, "δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός σκαλοπατιών για την προστασία της καρδιάς. Μερικές μελέτες συστήνουν 6 με 7 ορόφους την ημέρα, δηλαδή 50-60 σκαλοπάτια" πρόσθεσε.
"Τώρα αν η ανάσα σας κόβεται ανεβαίνοντας έναν ή δύο ορόφους τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας", συμβουλεύει η γιατρός.