Ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της ΑΔ αποτελεί η σωστή ενυδάτωση και φροντίδα του ατοπικού δέρματος και η τοπική θεραπεία των εξάρσεων, πχ με κρέμες ή διαλύματα κορτιζόνης ή και άλλων φαρμάκων.
Ωστόσο, στις μέτριας-βαριάς μορφής ΑΔ τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν και εκεί πρέπει να δοθεί συστηματική αγωγή από του στόματος ή ενέσιμα. Μέχρι σήμερα, επίσημη ένδειξη για το πιο σοβαρό έκζεμα είχαν η κορτιζόνη (χάπι ή ενέσιμη μορφή) και η κυκλοσπορίνη (χάπι), καθώς τα αντιϊσταμινικά φαίνεται να μη βοηθούν ιδιαίτερα την ΑΔ. Όλοι οι Ιατροί – ανεξαρτήτου ειδικότητας – γνωρίζουμε τα οφέλη αλλά και τις αδυναμίες αυτών των φαρμάκων.
Η κορτιζόνη, αν και αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική αγωγή για την αντιμετώπιση μιας έξαρσης του εκζέματος, εν τούτοις έχει σοβαρά μειονεκτήματα ως προς την ασφάλεια της για μακρόχρονη χορήγηση, η οποία είναι απόλυτη ανάγκη στην ΑΔ, καθώς χαρακτηρίζεται από χρόνια πορεία με εξάρσεις. Συγκεκριμένα, η κορτιζόνη μπορεί να απορρυθμίσει το σάκχαρο των ασθενών, μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή υπέρταση, έχει ζητήματα με την οστεοπόρωση και πλήθος άλλων ενδοκρινολογικών θεμάτων.
Η δε ανοσοκαταστολή που προκαλεί είναι γενικευμένη σε μακροχρόνια χορήγηση, κάτι το οποίο ισχύει και για την κυκλοσπορίνη που επίσης χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα στις πιο σοβαρές μορφές ΑΔ.
Κατά συνέπεια, η αντιμετώπιση μιας πιο εκτεταμένης ΑΔ με τα μέχρι σήμερα φάρμακα επέφερε μοιραία και αυξημένη ανοσοκαταστολή των ασθενών με συνεπαγόμενους κινδύνους για περισσότερες και σοβαρότερες λοιμώξεις, για νεοπλασίες, για αστοχίες κατά τον εμβολιασμό κ.ά.
Πλέον, η πρόοδος της Ιατρικής επιστήμης και της Φαρμακολογίας μας προσφέρουν πιο στοχευμένες, περισσότερο ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις για τη μέτρια-σοβαρή ΑΔ. Αντί να χρειάζεται γενικευμένη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να πετύχουμε κατάπαυση της δερματικής φλεγμονής, πλέον αυτό μπορεί να επιτευχθεί στοχευμένα σε επίπεδο μορίων και κυττάρων στο επίπεδο του δέρματος. Όλα αυτά χάρις σε 2 νέες κατηγορίες φαρμάκων:
- Τους αναστολείς των ιντερλευκινών 4 και 13, ένα ενέσιμο βιολογικό παράγοντα και
- Τους αναστολείς της Janusκινάσης, μια θεραπεία με καθημερινή λήψη χαπιού
Και οι δύο επιλογές έχουν άριστη αποτελεσματικότητα και βελτίωση όλων των αντικειμενικών (εξάνθημα) και υποκειμενικών (κνησμός) συμπτωμάτων των βαρύτερων μορφών ΑΔ. Εξ ίσου σημαντικό όμως είναι και το πολύ καλό προφίλ ασφαλείας των καινοτόμων αυτών φαρμάκων που δρουν σε επίπεδο μορίων μέσα στα κύτταρα του δέρματος χωρίς να προκαλούν γενικευμένη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Θεωρούμε ως Δερματολόγοι – Αφροδισιολόγοι, ως θεράποντες Ιατροί των δυσίατων περιστατικών σοβαρής ΑΔ με επίμονα εξανθήματα και βασανιστικό κνησμό πως ο κάθε ασθενής μας πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά τα πολύ σύγχρονα θεραπευτικά εργαλεία.