Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ και συναισθηματική απορρύθμιση όταν λαμβάνουν μια τέτοια φόρμουλα βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με την ομάδα που έπαιρνε ψευδοφάρμακο (18%). Η μικροθρεπτική αυτή φόρμουλα φτιάχνεται από πολλές γνωστές βιτανίνες και βασικά μέταλλα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πήραν τη φόρμουλα για περίπου 8 εβδομάδες.
« Το να συμπληρώνεις με όλες τις διαθέσιμες βιταμίνες και τα βασικά μέταλλα σε δόσεις που κυμαίνονται ανάμεσα στις συνιστώμενες και το μέγιστο δυνατό ποσοστό που μπορεί να λάβει κάποιος μπορεί να βελτιώσει την διάθεση και τη συγκέντρωση στα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ) και συναισθηματική απορρύθμιση. «Αυτά τα ευρήματα, στην ουσία αναπαράγουν τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης τυχαιοποιημένης μελέτης με μικροθρεπτικά συστατικά που έγινε σε παιδιά με ΔΕΠΥ η οποία και πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και επιβεβαίωσε ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν καθοδήγηση σε γιατρούς και οικογένειες που αναζητούν ολοκληρωμένες θεραπείες για αυτά τα παιδιά.
Οι ερευνητές για να δουν αν όντως μπορεί να υπάρχει όφελος συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 135 παιδιά και τους γονείς τους που δεν παίρνουν φάρμακα από το Portland, το Oregon από την πόλη Columbus του Οχάιο και την επαρχία Alberta του Καναδά. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία να πάρουν μικροθρεπτικά συστατικά ή κάψουλες σε πλασέμπο για 8 εβδομάδες. Το 75% των ατόμων ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών καθόλη τη διάρκεια της έρευνας.
Η μικροφόρμουλα ήταν πολύ καλά ανεκτή και δεν υπήρχε καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια σε καμία ομάδα ούτε ύποπτα συμπτώματα όπως έδειξαν οι εξετάσεις αίματος και ούρων. Πέρα από τα συμπεριφορικά και συναισθηματικά οφέλη τα παιδιά που πήραν την μικροφόρμουλα πήραν και ύψος, σχεδόν 2 πόντους περισσότερο ύψος από τα παιδιά που πήραν το ψευδοφάρμακο.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό όπως και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζει καθώς δεν είναι ίδια στο κάθε παιδί για αυτό τις επόμενες 8 εβδομάδες ακολούθησε μια εβδομάδα κατά την οποία τόσο οι γονείς όσο οι τα παιδιά εξετάστηκαν από γιατρό. Και οι γονείς και οι γιατροί δεν γνώρισαν ποια παιδιά έχουν πάρει το ψευδοφάρμακο και ποια όχι αλλά και οι δύο ομάδες σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γονείς είδαν τη συμπεριφορά των παιδιών τους να βελιτώνεται. Μόνο οι γιατροί ωστόσο μπόρεσαν να διακρίνουν καλύτερα ποια παιδιά είχαν πάρει τη φόρμουλα. Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει ότι είναι σημαντικές οι τυφλές κλινικές μελέτες και ότι οι προκαταλήψεις που προέρχονται από τους γονείς είναι φυσιολογικές όταν αφορά τα ίδια τους τα παιδιά.
«Καμία θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική για τα παιδιά με ΔΕΠΥ αναφέρει η επικεφαλής και συνεργάτης της μελέτης Eugene Arnold» και συμπλήρωσε ότι: « Για παράδειγμα, περίπου τα 2/3 των παιδιών ανταποκρίθηκαν καλά στο πρώτο διεγερτικό φάρμακο που δοκιμάστηκε, το οποίο είναι μια καθιερωμένη θεραπεία πρώτης γραμμής για τη ΔΕΠΥ παρά τις συναισθηματικές παρενέργειες. Επομένως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα μισά από τα παιδιά αυτά ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη σχετικά ασφαλή θεραπεία».
Μελλοντικές έρευνες οι οποίες εστιάζουν στα μικροθρεπτικά χαρακτηριστικά θα βοηθήσουν στην κατανόηση του ρόλου τους. Οι υποθέσεις που γίνονται είναι ότι προκαλούν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στο μεταβολισμό του και υπάρχουν επίσης μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής όπως οι κυτοκίνες, η αναπλήρωση μετάλλων και η βελτιστοποίηση της νευροδιαβίβασης. Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιήσουν πραγματικά δεδομένα χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ή άλλες συσκευές οι οποίες και μπορούν να δουν τη συμπεριφορά του παιδιού όταν εκτυλίσσεται.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.
Πηγή:https://www.studyfinds.org/micronutrients-children-behavior-adhd/