Φάρμακο για την αρτηριακή πίεση θα μπορούσε να είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, σύμφωνα με μελέτη.
Ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης αμλοδιπίνης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο του Surrey.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neuropsychopharmacology, οι ερευνητές εξέτασαν πέντε πιθανά φάρμακα σε αρουραίους που εκτρέφονται για να παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη ΔΕΠΥ. Μεταξύ αυτών, μόνο η αμλοδιπίνη, ένα κοινό φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, μείωσε σημαντικά την υπερκινητικότητα.
Για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματά της, η ομάδα δοκίμασε την αμλοδιπίνη σε ψάρια ζέβρα, ένα σημαντικό μοντέλο για τη μελέτη της λειτουργίας του εγκεφάλου που μοιράζεται περίπου το 70% των γονιδίων με τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αμλοδιπίνη μείωσε επίσης την υπερδραστηριότητα και την παρορμητικότητα - βασικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ - σε αυτά τα ψάρια.
Περαιτέρω ανάλυση των ψαριών αποκάλυψε ότι η αμλοδιπίνη διασχίζει για πρώτη φορά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Στη συνέχεια οι ερευνητές στράφηκαν σε ανθρώπινα γενετικά δεδομένα και διαπίστωσαν ότι η ΔΕΠΥ συνδέεται με τα ίδια κανάλια ασβεστίου στον εγκέφαλο με τους στόχους της αμλοδιπίνης. Αυτό υποδηλώνει ένα πιθανό μονοπάτι-στόχο στον εγκέφαλο για τις θεραπείες. Τέλος, μια ανάλυση δεδομένων ασθενών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν αμλοδιπίνη ανέφεραν λιγότερες διακυμάνσεις της διάθεσης και λιγότερη συμπεριφορά που ενέχει κινδύνους, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητές της ως νέας θεραπείας της ΔΕΠΥ.
Ο Δρ Matthew Parker, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε:
" Ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης της αμλοδιπίνης, ενός φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση, προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη και ταχεία πορεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Η έρευνά μας δείχνει ότι, λόγω της υφιστάμενης έγκρισης και του προφίλ ασφαλείας της, η αμλοδιπίνη θα μπορούσε να επαναπροσδιοριστεί γρήγορα ως θεραπευτική επιλογή για τη ΔΕΠΥ, παρέχοντας ενδεχομένως ανακούφιση στους ασθενείς νωρίτερα από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων».
Τα σημερινά φάρμακα για τη ΔΕΠΥ είναι αποτελεσματικά αλλά συνοδεύονται από σημαντικές παρενέργειες: από απώλεια όρεξης, υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους και διαταραχές του ύπνου και ενέχουν τον κίνδυνο κατάχρησης. Η αμλοδιπίνη, η οποία χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και είναι καλά ανεκτή, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα, ασφαλέστερη θεραπευτική επιλογή για τη ΔΕΠΥ.
Περίπου το 25% των ασθενών δεν ανταποκρίνεται καλά σε κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, γεγονός που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές.