Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, προτρέποντας σε συνέχιση του θηλασμού έως και 2 χρόνια μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού.
Αναλύοντας την σύνθεση του μητρικού γάλακτος, γίνεται κατανοητό λένε οι ειδικοί, γιατί αποτελεί την ιδανική τροφή για το μωρό.
Όχι μόνο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντισώματα αλλά έχει την ιδιότητα να αλλάζει καθώς το βρέφος μεγαλώνει ώστε να προσαρμόζεται στις διατροφικές ανάγκες που προκύπτουν καθώς οι μήνες περνούν.
Η δυναμική σύσταση του ανθρώπινου γάλακτος είναι ο λόγος που δεν αποτελεί μόνο μιας εξαιρετικής ποιότητας τροφή αλλά και ένα μέσο προστασίας απέναντι σε λοιμώξεις που απειλούν το βρέφος, κυρίως αυτών που πλήττουν το γαστρεντερικό σύστημα.
Τα άγνωστα οφέλη του θηλασμού
Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για τα οφέλη του θηλασμού. Ανάμεσα τους, ένα από τα λιγότερο γνωστά, είναι η ικανότητα του να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, δηλαδή των περιστατικών ανεξήγητου θανάτου βρεφών συνήθως πριν την ηλικία του ενός έτους.
Σε σχετικές μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα βρέφη που θήλαζαν για τουλάχιστον δύο μήνες κινδύνευαν από το συγκεκριμένο σύνδρομο κατά σχεδόν 50% λιγότερο σε σχέση με τα μωρά που λάμβαναν γάλα σε μορφή σκόνης.
Μάλιστα, αυτή η «ασπίδα» προστασίας αφορούσε και στα βρέφη για τα οποία δεν εφαρμοζόταν αποκλειστικός θηλασμός.
Επιπλέον, οι γιατροί επισημαίνουν ότι ο θηλασμός προσφέρει σημαντική προστασία στα πρόωρα βρέφη - αυτά δηλαδή που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης – έναντι της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μιας πάθησης που εκδηλώνεται ως φλεγμονή στο έντερο και μπορεί να γίνει απειλητική για την ζωή του μωρού. Η κατάσταση είναι σπάνια σε τελειόμηνα βρέφη, εμφανίζεται όμως σε ποσοστό 5-15% των πρόωρων βρεφών.
Πώς ο θηλασμός βοηθά και τις μητέρες
Ο θηλασμός δεν ωφελεί μόνο την υγεία του βρέφους. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την σύνδεση του με σημαντικά οφέλη και για τη μητέρα, όπως μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη και καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Ακόμα και μικρό χρονικό διάστημα θηλασμού, αρκεί για να μειώσει κατά 10% τον κινδύνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με ορμονικό υπόβαθρο.
Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πτυχές ωστόσο του θηλασμού όσον αφορά στη μητέρα, είναι εκείνη που σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πιθανός λόγος για τον οποίο ο θηλασμός φαίνεται να επιδρά θετικά στην ψυχολογία της νέας μητέρας, είναι οι αυξημένες ποσότητες ωκυτοκίνης, της ορμόνης που μεταξύ άλλων εμπλέκεται και στην διαδικασία εδραίωσης συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος. Η συγκεκριμένη ορμόνη εξάλλου, είναι και ο βιολογικός «μοχλός» που ενεργοποιεί το σώμα της μητέρας να ξεκινήσει την παραγωγή γάλακτος προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.
Επιπρόσθετα, άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τον θηλασμό με μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη. Σχετική μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι όσο παρατείνονταν το διάστημα θηλασμού, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος για εμφάνιση επιλόχειου κατάθλιψης.
Γιατί τα ποσοστά θηλασμού μειώνονται παγκοσμίως
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη του θηλασμού τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες, λίγες οικογένειες καταφέρνουν να διατηρήσουν τον θηλασμό όσο συστήνουν οι γιατροί.
Είναι χαρακτηριστικά τα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τις αναφορές μητρικού θηλασμού στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σύμφωνα με τα οποία το 2022 αν και περισσότερα από το 80% των βρεφών που γεννήθηκαν τότε ξεκίνησαν να θηλάζουν, μόλις το ένα τέταρτο από αυτά συνέχισαν να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα όταν έγιναν 6 μηνών .
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που σε μεγάλο ποσοστό αναγκάζει τις μητέρες να επιστρέφουν γρήγορα στην εργασία τους, υπονομεύει την προσπάθεια για συνέχιση του θηλασμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μελέτες δείχνουν ότι ευνοϊκές αλλαγές στους νόμους που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα μιας νέας μητέρας, θα μπορούσαν να αυξήσει τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού κατά 15%.
Ενδεικτικό της έλλειψης κουλτούρας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι ελάχιστες επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν κάνει πρόβλεψη για ειδικούς χώρους, όπου μια μητέρα η οποία μόλις επέστρεψε στην εργασία της μετά την γέννηση του παιδιού της θα μπορούσε να αντλήσει και να αποθηκεύσει μητρικό γάλα ώστε να μην αναγκαστεί να διακόψει την απόφαση της για θηλασμό.
Κι όμως, η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε δολάριο που επενδύεται στον θηλασμό μπορεί να αποφέρει όφελος 35 δολαρίων σε μακροικονομικές αποδόσεις.
Για πολλούς επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, η υιοθέτηση νέων στρατηγικών σε εθνικό επίπεδο, πιο φιλικών για την προώθηση του μητρικού θηλασμού, όχι μόνο θα αποφέρουν εξοικονόμηση κόστους αλλά κυρίως θα μετατοπίσουν το βάρος του θηλασμού από μια απλή ατομική επιλογή κάθε οικογένειας σε προτεραιότητα δημόσιας υγείας κάθε κράτους.
Πηγή: Theconversation.com