Αφού εξετάστηκαν πάνω από 100.000 άτομα σε 21 διαφορετικές χώρες, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όσα άτομα κάθονται για 6-8 ώρες καθημερινά έχουν αυξημένο κίνδυνο 12%-13% πρόωρου θανάτου και καρδιακής νόσου. Τα άτομα που κάθονταν για πάνω από 8 ώρες ανά ημέρα είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σε συνεργασία με την Κινέζικη Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν αυτά τα άτομα για ένα μέσο όρο 11 ετών. Στη διαδρομή, η ομάδα βρήκε μία ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στο υπερβολικό χρόνο που καθόταν κάποιος και της καρδιακής νόσου και του κινδύνου θνησιμότητας.
Ενώ οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι το να κάθεσαι είναι ζήτημα υγείας σε όλες τις χώρες, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το να κάθεσαι όλη μέρα σε χώρες υψηλού εισοδήματος συνήθως συνδέεται με καλύτερα αμειβόμενες εργασίες και καλύτερο συνολικό οικονομικό-κοινωνικό στάτους. Περισσότερα χρήματα και καλύτερο στάτους σημαίνει περισσότερους πόρους για την επίλυση προσωπικών προβλημάτων υγείας ή περισσότερος χρόνος για τακτική άσκηση.
«Το κυρίαρχο μήνυμα είναι να ελαχιστοποιήσετε το πόσο κάθεστε. Αν πρέπει να κάθεστε, τότε όσο περισσότερο ασκείστε τις άλλες ώρες της ημέρας τόσο θα αντισταθμίσετε αυτόν τον κίνδυνο», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, Scott Lear, σε μια πανεπιστημιακή έκδοση.
Όσο περισσότερο κάθεσαι τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος
Η μελέτη υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος σταδιακά αυξάνεται όσο περισσότερο κάθεται κάποιος. Οι λιγότερο δραστήριοι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο επέδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα κινδύνου - έως και 50%. Αντίθετα, οι πιο ενεργοί συμμετέχοντες επέδειξαν το μικρότερο προφίλ κινδύνου (17%).
«Για όσους κάθονται περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, η αντικατάσταση μισής ώρας καθίσματος με άσκηση μείωσε τον κίνδυνο κατά 2%», εξηγεί ο καθηγητής Lear. «Με μόνο έναν στους τέσσερις Καναδούς να πληρούν τις οδηγίες δραστηριότητας, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τους ανθρώπους εδώ να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους και να μειώσουν τις πιθανότητές τους για πρόωρο θάνατο και καρδιακές παθήσεις».
Η έρευνα κατέληξε ότι ένας συνδυασμός καθιστικής ζωής και έλλειψης δραστηριότητας συνιστούσε το 8,8% όλων των θανάτων, που είναι κοντά στο ποσοστό του καπνίσματος (10,6% σε αυτή τη μελέτη).
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Cardiology.