Αγαπά τον ήλιο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία βοηθά το σώμα να την συνθέσει. Πώς γίνεται λοιπόν στην Ελλάδα της σχεδόν καθημερινής λιακάδας, 70% του πληθυσμού να παρουσιάζει ανεπάρκεια στην βιταμίνη D;
Οι ερευνητές έχουν ονομάσει το γεγονός «μεσογειακό παράδοξο», καθώς λαοί των μεσογειακών χωρών παρά την έντονη ηλιοφάνεια στις χώρες τους, παρουσιάζουν συχνά ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η σημασία της βιταμίνης D
Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη D είναι περίπου 400 μονάδες. Το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν 90%, συντίθεται στο σώμα μας με την βοήθεια του ήλιου, ενώ το υπόλοιπο λαμβάνεται μέσω της διατροφής.
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια στην συγκεκριμένη βιταμίνη γίνεται ολο και μεγαλύτερος, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών όπως το φύλο ή η ηλικία.
Και βέβαια, το γεγονός ότι κάτοικοι χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, βρίσκονται με τόσο υψηλά ποσοστά έλλειψης προβληματίζει τους ειδικούς αφού όπως φαίνεται κάτι κάνουμε λάθος...
Ποια είναι τα αίτια του παράδοξου φαινομένου;
Σε μεγάλο βαθμό η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, μετά από τις αυστηρές οδηγιές δερματολόγων τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδιασμό με την χρήση όλο τον χρόνο αντηλιακών υψηλού δείκτη προστασίας, φαίνεται να επιβραδύνουν την δυνατότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει την υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει επίσης μερίδιο ευθύνης καθώς εμποδίζει σε πολλές περιοχές την ηλιακή ακτινοβολία.
Από την άλλη, μεγάλο μέρος του πληθυσμού πλέον εργάζεται σε κλειστούς χώρους, “χάνοντας” εκείνες τις πολύτιμες, απαραίτητες ώρες ήλιου.
Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D
Συνήθως η ανεπάρκεια της βιταμίνης, εντοπίζεται σε κάποιον αιματολογικό έλεγχο. Δεν είναι ότι η έλλειψη της στερείται συμπτωμάτων, όμως αυτά πολλές φορές υποβαθμίζονται ή αποδίδονται σε άλλες αιτίες.
Τα βασικά συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D, περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, μυικούς πόνους και κράμπες, μουδιάσματα. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες συσχετίζουν την έλλειψη της και με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με νευρολογικές παθήσεις και ενδοκρινικές διαταραχές.
Τρόποι αντιμετώπισης
Μπορεί η αλλαγή στην διατροφή μας να αναπληρώσει την έλλειψη; Δύσκολο, λένε οι ειδικοί, καθώς οι τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D είναι λίγες. Ανάμεσα τους τα αυγά, ψάρια όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες και ο τόνος, το μοσχαρίσιο συκώτι. Όμως ακόμα και αυτά τα τρόφιμα, θα έπερεπε να καταναλωνονται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μας κάνει να επιστρέφουμε στην ηλιακή έκθεση...
Οι μεσημεριανές ώρες, είναι ιδανικές για την μέγιστη δυνατότητα σύνθεσης της βιταμίνης και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο.
Επειδή το χρώμα του δέρματος παίζει ρόλο στην απορρόφηση των ακτίνων, άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα, δηλαδή με περισσότερη μελατονίνη, χρειάζονται αντίστοιχα περισσότερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο σε σχέση με κάποιον πιο ανοιχτόχρωμο άνθρωπο.
Οι γιατροί συστήνουν η εκτεθειμένη επιφάνεια να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30% του σώματος μας, ντυμένοι με ένα τι-σερτ και σορτσάκι ενδεικτικά, ώστε να διευκολυνθεί το σώμα στην σύνθεση.
Πολύ συχνά, οι γιατροί συστήνουν και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, που εξασφαλίζει τις ανάγκες του οργανισμού και μπορεί να αναπληρώσει σχετικά γρήγορα και την πιθανή έλλειψη.