Ναι, σύμφωνα με νέα έρευνα που εντόπισε σύνδεση του φαινομένου με την εγκεφαλική λειτουργία, και πιθανή αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, Αλτσχάιμερ και εξασθένηση της γνωστικής δυνατότητας.
Πώς επιδρά η υπνική άπνοια
Η άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου, δεν είναι μόνο ενοχλητική για τον σύντροφο που μοιράζεται το κρεβάτι μας και πρέπει να αντέξει το ενοχλητικό ροχαλητό που συνήθως την συνοδεύει.
Κυρίως, είναι εξουθενωτική για εκείνον που το παρουσιάζει καθώς μεταξύ άλλων τον εμποδίζει να βυθιστεί στον ευεργετικό, βαθύ ύπνο που χρειάζεται το σώμα και το μυαλό για να ανασυγκροτηθούν.
Ήδη, παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την υπνική άπνοια με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο Neurology, αναφέρει ότι οι επιστήμονες εντόπισαν συγκεκριμένους βιοδείκτες κατά την διάρκεια των επεισοδίων άπνοιας που συνδέονται με επιβράδυνση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου ως συνέπεια αδυναμίας του ατόμου να επιτύχει βαθύτερο επίπεδο ύπνου.
«Αυτοί οι βιοδείκτες είναι σημάδια πρώιμης εγκεφαλοαγγειακής νόσου», σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Diego Z. Carvalho της Mayo Clinic και μέλους της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Η διαπίστωση ότι η σοβαρή άπνοια και η μείωση του ύπνου βραδέων κυμάτων συνδέονται με αυτούς τους βιοδείκτες είναι σημαντικό, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο, επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους για να τις αποτρέψουμε από το να συμβούν ή να επιδεινωθούν» επισημαίνει.
Πώς έγινε η μελέτη
Η έρευνα περιελάμβανε 140 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Κάθε συμμετέχων έπασχε από αποφρακτική άπνοια ύπνου αλλά δεν είχε διαγνωσθεί με άνοια πριν από τη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολονύκτια μελέτη ύπνου σε εργαστήριο με ταυτόχρονη παρακολούθηση της εγκεφαλικής λειτουργίας όπου εξετάστηκε η διάρκεια που πέρασαν σε «βαθύ ύπνο».
Γιατί; Επειδή ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτό το στάδιο είναι μια ισχυρή ένδειξη καλής ποιότητας του ύπνου. Οι μετρήσεις, έδειξαν ότι η διακοπή της βύθισης σε αυτό το επίπεδο ύπνου, «γερνάει» τον εγκέφαλο, δίνοντας ενδείξεις λειτουργίας που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από την πραγματική.
«Η έλλειψη ύπνου βραδέων κυμάτων, σε αυτή την περίπτωση λόγω διακοπής ύπνου από επεισόδια άπνοιας, έχει ως αποτέλεσμα μια ήπια μορφή εγκεφαλικής βλάβης ή τουλάχιστον γήρανση, κατά περίπου δύο χρόνια για κάθε 10% απώλεια ύπνου βραδέων κυμάτων», λέει ο Alex Dimitriu, MD, πιστοποιημένος επιστήμονας ψυχιατρικής και ιατρικής ύπνου. Αυτό, προσθέτει, συνάδει με την θεωρία ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περιόδους με “βαθύ” ύπνο για να “καθαρίσει” και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.
Πώς αντιμετωπίζουμε την υπνική άπνοια
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην βελτίωση του προβλήματος λένε οι ειδικοί.
Απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άσκηση, ακόμα και ήπιας έντασης, έχει καταγραφεί ότι μειώνουν το αριθμό επεισοδίων.
Η στάση στην οποία κοιμόμαστε επίσης φαίνεται να επιδρά με τους επιστήμονες να συστήνουν να αποφεύγετε ο ύπνος ανάσκελα αφού είναι πιθανότερο η άπνοια να εμφανιστεί σε αυτή την στάση σώματος.
Μια “μπουκωμένη” μύτη, λόγω αλλεργιών πχ, δυσκολεύει επιπλέον την προσπάθεια του σώματος να αναπνεύσει κανονικά, είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να ρυθμιστούν σχετικά εύκολα με την χορήγηση κάποιου αντισταμινικού.
Βασικός τρόπος αντιμετώπισης της υπνικής άπνοιας, ωστόσο, είναι η χρήση της ειδικής μάσκας CPAP , μιας συσκευής που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της κατάκλισης και τροφοδοτεί συνεχώς αέρα με σταθερή πίεση μέσω μιας μάσκας που εφαρμόζεται όταν κοιμόμαστε.
Σε σοβαρές περιπτώσεις αποφρακτικής άπνοιας, οι γιατροί συνιστούν χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.