Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, οι λάτρες των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά τη δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά του.
Το αυγό συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, καθώς ένα αυγό προσφέρει στον οργανισμό 13 βασικές βιταμίνες και μετάλλα, και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης . Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως δεν τα καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, παρότι είναι απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γι' αυτό και η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής και οικονομικής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.
Στα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αυγά περιλαμβάνονται η χολίνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών, το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών.
Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, καλή για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών . Παράλληλα με τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, που βοηθά στη διατροφική υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο.
Ειδικά για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι ευκαιρία για... διπλή γιορτή, καθώς συμπίπτει με την αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ ).
Με την Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06.10.2022, η ΕΔΟΑΠΑ αναγνωρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο ως Εθνική Διεύθυνση Οργάνωσης στον τομέα των αυγών και εγγράφηκε στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων.