Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προβληθεί το ερευνητικό και κλινικό έργο των Ελλήνων Αιματολόγων και να παρουσιαστούν οιτελευταίες εξελίξεις στους διάφορους τομείς της Αιματολογίας διεθνώς.
Το Πρόγραμμα του 32ου ΠΑΣ έχει επίκαιρη θεματολογία που καλύπτει όλο το φάσμα της Αιματολογίας και περιλαμβάνει εκπαιδευτικάσυμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, προφορικέςκαι αναρτημένες ανακοινώσεις και ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές,Βιολόγους και Τεχνολόγους. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης μετους ειδικούς για θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Για πρώτη φοράστο Συνέδριό μας, σε συνεργασία με τηνΕπιστημονική Εταιρεία ΦοιτητώνΙατρικής Ελλάδας, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα τρεις συνεδρίες με θέματα σχετικά με την Αιματολογία και την εθελοντική προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις οι οποίες θα παρουσιασθούν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές.
Ο προσκεκλημένος ομιλητής της Προέδρου της ΕΑΕ, MiguelA. Sanz, Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Valencia, θα αναφερθεί στις τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις στην Οξεία Προμυελοκυτταρική Λευχαιμία, που είναι το πρώτο κακόηθες νόσημα στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ίαση χωρίς χημειοθεραπεία.
Η κυτταρική θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς (CAR-Tcells)είναι πλέον γεγονός στη χώρα μας και έχουν υποβληθεί σε αυτήν περισσότεροι από τριάντα ασθενείς μέχρι σήμερα. Στη συνεδρία των επιλεγμένων εργασιών (PlenarySession),θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των θεραπειών αυτών στην Ελλάδα.
Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου η BeverlyHunt, Καθηγήτρια Αιμόστασης και Θρόμβωσης στοKing's Collegeστο Λονδίνο, θα δώσει διάλεξη σχετικά με το επίκαιρο θέμα τηςαντιμετώπισης των θρομβωτικών επιπλοκών στο πλαίσιο της λοίμωξης COVID-19.
Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί το ΔιεπιστημονικόΕκπαιδευτικό Συμπόσιο με τίτλο«Πανδημία SARS-COV-2, δύο χρόνια μετά...», στο οποίο θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και θα παρουσιαστούντα δεδομένα από την καταγραφή των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα που νόσησαν από COVID-19, καθώς και ταδεδομένατης ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό.Θα υπάρξει ειδικήσυνεδρία στην οποία θα αναλυθούν κλινικές περιπτώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη διάρκεια της πανδημίας εκπονήθηκε κλινική μελέτη από το ΕΚΠΑ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 με πλάσμα αναρρωσάντων, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ανακοινωθούν στη συνεδρία των επιλεγμένων εργασιών (PlenarySession).
Το θέμα της συστηματικής καταγραφής τωναιματολογικών νοσημάτων έχει απασχολήσει διαχρονικά την ΕΑΕ. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία ολοκληρωμένων μητρώων για όλα τα αιματολογικά νοσήματακαι γι’ αυτό, στο φετινό Συνέδριο, αφιερώνουμε μίαεπιπλέον ημέρα στην καταγραφή και σε συναφή θέματα, όπως τα Μητρώα ασθενών, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και οΦάκελος του Αιματολογικού Ασθενή.
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου σε μία ιδιαίτερη Τελετή Έναρξης, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, θα μιλήσειο Dr. Γεώργιος Παυλάκης, Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊώνστο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των Η.Π.Α. για τηΔιαχρονική Σημασία των Εμβολίων για την Παγκόσμια Υγεία.
Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η αιματολογική κοινότητα καλείται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ιατρική φροντίδα των ασθενών με νοσήματα του αίματος και να υποστηρίξει την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.
Ωστόσο, διαχρονικά προβλήματα όπως η έλλειψη κλινών, η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών υγείας, δυσχεραίνουν την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας και την έγκαιρη πρόσβαση του κάθε ασθενή στην ενδεδειγμένη θεραπεία με όσα αυτό συνεπάγεται. Τα προβλήματα αυτά έχουν ενταθεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.
Γιατους ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, όπως η Οξεία Λευχαιμία, απαιτείται άμεση και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα με συμβατικέςθεραπείες, καινοτόμα φάρμακα, ανοσοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και κυτταρικές θεραπείες.
Ειδικά για τη μεταμόσχευση και τις κυτταρικές θεραπείες, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση δε με τα δεδομένα από τις Ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας, απαιτείται αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα,τόσο στις αυτόλογες όσο και στις αλλογενείςμεταμοσχεύσεις, κατά 50% τουλάχιστον.
Αυτό προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον διπλασιασμό των κλινών και επαρκή στελέχωση των μεταμοσχευτικών κέντρων. Σε αντίθεση όμως προς αυτές τις ανάγκες, οι μονάδες μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων σήμερα ασφυκτιούν λόγω του δυσανάλογα μικρού αριθμού κλινών σε σχέση με τις παραπομπές ασθενών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι το Υπουργείο Υγείαςπρέπει να αξιολογήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στον τομέα της Αιματολογίας και να υποστηρίξει όλα τα Αιματολογικά Κέντρα ώστε να παρέχεται στους ασθενείς η οφειλόμενη φροντίδα.