«Επιβάλλεται η διεπιστημονική αντιμετώπιση των Καρκίνων του Ουρογεννητικού»
«Το μοριακό προφίλ του όγκου υποστηρίζει την επιλογή της θεραπείας»
«Η αιματουρία απαιτεί άμεση επίσκεψη στον ουρολόγο»
«Η δακτυλική εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας για τον καρκίνο του προστάτη»
Τα παραπάνω μηνύματα συμπληρώνουν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των καρκίνων του ουρογεννητικού συστήματος, τα οποία ειπώθηκαν στην ημερίδα της ΕΛΛΟΚ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 11 Οκτωβρίου 2022.
Καίριας σημασίας εξακολουθεί να είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να διασφαλίσει καλύτερη πορεία της ασθένειας. Η θεραπευτική προσέγγιση στους καρκίνους αυτούς είναι απαραίτητο να γίνεται από διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει χειρουργό, ουρολόγο, ογκολόγο, παθολογοανατόμο, ακτινοθεραπευτή, αλλά και ειδικούς ψυχο-ογκολογίας για την υποστήριξη των ασθενών.
Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Καθ. Ευάγγελος Λιάτσικος.
Ο κος Δημήτριος Γούτας, Ειδικευόμενος Παθολογικής Ανατομικής στο Γ.Ν.Α. “Λαϊκό”, τόνισε ότι οι ταχύτατες εξελίξεις στη μοριακή βιολογία και την γενομική “καθιστούν σημαντική την σύσταση μοριακών ογκολογικών συμβουλίων, μέσω των οποίων θα ελέγχεται η καταλληλότητα των ασθενών να λάβουν νέες στοχεύουσες θεραπείες”.
Οι νέες θεραπείες δεν είναι πλέον ένα φάρμακο για όλους, αλλά στοχεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του όγκου και βάσει αυτών θα επιλέγονται οι ασθενείς, των οποίων οι όγκος εκφράζει αυτά τα χαρακτηριστικά, για να λάβουν την αντίστοιχη θεραπεία. Στην άριστα τεκμηριωμένη παρουσίαση του ο κος Γούτας παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών σχετικά με τη χρήση βιοδεικτών σε καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος, που διασφαλίζουν ορθή θεραπευτική προσέγγιση με βάση το μοριακό προφίλ του όγκου του κάθε ασθενή.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι παγκοσμίως ο 10ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος, με τα ποσοστά να παραμένουν υψηλά σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα είναι ο 5ος συχνότερος καρκίνος. Ο κος Ευάγγελος Λιάτσικος, Καθηγητής Κλινικής Ουρολογίας
στο Π.Γ.Ν. Πατρών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, τόνισε τη σημασία της άμεσης επίσκεψης στον γιατρό στην περίπτωση αιματουρίας. Όπως είπε,
“είναι το σύμπτωμα που μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών”, με την προϋπόθεση ότι εκείνοι θα απευθυνθούν άμεσα στον ουρολόγο.
Σε αντίθεση με αυτόν της ουροδόχου κύστης, ο καρκίνος των νεφρών παρουσιάζει μικρότερη συχνότητα εμφάνισης και, καθώς δεν εκδηλώνει έντονα συμπτώματα στα πρώτα στάδια, συνήθως εντοπίζεται κατά τους τυχαίους ελέγχους. Ο κος Ανδρέας Σκολαρίκος, Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ και Ουρολόγος στη Β’ Ουρολογική Κλινική Γ.Ν.Α. “Σισμανόγλειο”, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, επισημαίνοντας ότι “σήμερα έχουμε πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο νεφρού, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν μεταστάσεις”, με την επιβίωση να είναι πολύ υψηλή σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.
Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, αν και είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες και η 4η πιο συχνή στη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική μείωση του ποσοστού των θανάτων από αυτόν. Καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση έχει διαδραματίσει η βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών, αλλά και η πρωιμότερη διάγνωση.
Η κα Μαρία Λύκκα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, στην εισήγησή της τόνισε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, με εξέταση PSA σε συνδυασμό με δακτυλική εξέταση. Τα νέα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και τις νέες στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες παρουσίασε ο κος Μάρκος Καραβιτάκης, Χειρουργός, Ουρολόγος/Ανδρολόγος, Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και Ακαδ. Υπότροφος στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κος Καραβιτάκης επεσήμανε ότι μεγάλο ποσοστό των ανδρών δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο για τις ενδείξεις καρκίνου του προστάτη και αποφεύγει να συζητήσει με τον γιατρό ή δεν κάνειτακτικά προληπτικές εξετάσεις.
Για τους λόγους αυτούς, είναι πολύ σημαντική η ευαισθητοποίηση του κοινού, με στόχο να αποφεύγεται η καθυστερημένη διάγνωση, όπως επεσήμανε στην εισήγησή του ο κος Πέτρος Γρίβας, Καθηγητής και Διευθυντής Προγράμματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Fred Hutchinson Cancer Center. Ανέλυσε τη σημασία του ρόλου της επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών και μίλησε επίσης για την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με ουρογεννητικό καρκίνο, αλλά και για τις
ανισότητες της πρόσβασης όλων των ασθενών σε έγκαιρη διάγνωση και στις βέλτιστες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.
Τέλος, στην ημερίδα μία εισήγηση αφιερώθηκε στις καλοήθεις παθήσεις του προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν συνιστά καρκίνο, παρόλο που μπορεί να έχει κάποια κοινά συμπτώματα ή να συνυπάρχει με καρκίνο, όπως εξήγησε ο κος Θεόδωρος Αναγνώστου, Ουρολόγος, Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ουρολογικής Κλινικής του Α.Ο.Ν.Α. “Αγ. Σάββας”. Αυτό που είναι σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές είναι να γίνεται προσεκτική παρακολούθηση και να επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία που θα διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.