Την πλήρη συστράτευσή τους με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022 υπογραμμίζουν οι Έλληνες Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί, μια ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην αποκατάσταση τραυματικών κακώσεων του προσώπου, των γνάθων και του στόματος.
H Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος, θεσμός ήδη από το 2011, επιδιώκει να αυξήσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το τραύμα και να εκπαιδεύσει το κοινό σε τρόπους αντιμετώπισης (αλλά και πρόληψης) τραυματικών περιστατικών που συχνά οδηγούν σε κάποιας μορφής αναπηρία ή και θάνατο.
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι: Οι τραυματικές κακώσεις ευθύνονται για περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάτω των 45 ετών από ό,τι η ελονοσία, το HIV/AIDS και η φυματίωση. Επιπλέον, περισσότερο από 9% των θανάτων παγκοσμίως έχουν ως αιτία τις τραυματικές κακώσεις. Κι ακόμη, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας τραυμάτων σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
«Διακριτή θέση μεταξύ των τραυματικών κακώσεων κατέχουν οι κρανιογναθοπροσωπικές κακώσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι αποτέλεσμα εξωτερικής βίας, κυρίως μετά από τροχαία ατυχήματα, ατυχήματα στον χώρο εργασίας, βιαιοπραγίες και φιλονικίες, ατυχήματα στο σπίτι, καθώς επίσης και ατυχήματα σε αθλοπαιδιές και εν γένει αθλητικές δραστηριότητες», αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Η Εταιρεία κάνει μάλιστα λόγο για σχεδόν κατακόρυφη αύξηση των στοματικών και γναθοπροσωπικών τραυμάτων κατά την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.
Οι κακώσεις του προσώπου είναι συνήθως πολύπλοκες, καθόσον αφορούν μία περιοχή του ανθρώπινου σώματος ζωτικής σημασίας για την αναπνοή, τη διατροφή, την ομιλία και την όραση. Ακόμη και στην περίπτωση ενός απλού θλαστικού τραύματος του χείλους ή της γενειακής χώρας, η εκτίμηση από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό είναι πολύτιμη, καθόσον μόνον αυτός μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει μία «κρυμμένη» κάκωση, η οποία θα μπορούσε διαφορετικά να διαλάθει της προσοχής και να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον.
Ακόμη και η σωστή συρραφή ενός απλού θλαστικού τραύματος του προσώπου είναι καθοριστικής σημασίας για το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα, που μόνο η φροντίδα από τον ειδικό στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό μπορεί να εγγυηθεί.
Όπως επισημαίνει σχετικά ο Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, «Στις σύγχρονες νοσηλευτικές μονάδες, ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός αποτελεί βασικό και απαραίτητο μέλος της ομάδας αντιμετώπισης τραύματος, τόσο άμεσα όσο και σε δεύτερο χρόνο. Σε σοβαρούς τραυματισμούς και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η συνεργασία του στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού με ιατρούς όμορων ειδικοτήτων, όπως η Νευροχειρουργική, η Ωτορινολαρυγγολογία και η Οφθαλμολογία, προβάλλει επιτακτική και καθορίζει το θεραπευτικό αποτέλεσμα».
Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ενώνει αυτή την Ημέρα για άλλη μία χρονιά τη φωνή της με οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη και παίρνει μέρος σε αυτή τη διεθνή εκστρατεία με σκοπό να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις των τραυματικών κακώσεων, να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για άμεση και ποιοτική τραυματική και μετα-τραυματική φροντίδα, αλλά κυρίως να παρακινήσει σε προληπτικά μέτρα, τόσο σε επίπεδο ατομικής επαγρύπνησης όσο και σε επίπεδο οργανωμένης αγωγής υγείας από την Πολιτεία.