Η ΑΝΑΣΑ και το ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ (ΚΗ) ΑΝΑΣΑ, έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια ζωής και προσφοράς στα άτομα που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, διοργάνωσαν Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, όπου πραγματοποιήθηκε η επετειακή παρουσίαση του σημαντικού έργου τους στην Ελλάδα.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν η κ. Ζέτα Δούκα, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΣΑ, η κ. Εύα Σαλαμινίου, Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΣΑ, κλινική ψυχολόγος B.Sc, M.Sc, Ph.d, C Psychol και η κ. Λίλα Παπαδοπούλου, Ψυχίατρος M.Sc-Ψυχοθεραπεύτρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΗ ΑΝΑΣΑ.
Χαιρετισμό απηύθυναν:
- η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, κ. Κατερίνα Γκαγκάκη.
- εκ μέρους της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, αρμόδιας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, ο Διευθυντής του Γραφείου της, κ. Παναγιώτης Τσίγγανος,
Η κ. Ζέτα Δούκα αναφέρθηκε στον προσωπικό της αγώνα στο παρελθόν ενάντια στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, καθώς και στη δεκαπενταετή διαδρομή και το έργο της ΑΝΑΣΑ, από τη σύλληψη της ιδέας για την ίδρυσή της.
Παρουσίασε τα άμεσα σχέδια για το μέλλον, με επίκεντρο την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των ενηλίκων ασθενών που εργάζονται, καθώς και των παιδιών και εφήβων.
Αναφέρθηκε επίσης στον μελλοντικό σχεδιασμό δράσεων παρέμβασης ευρείας κλίμακας, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση των διαταραχών πρόσληψης τροφής και με απώτερο στόχο την έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας.
Τόνισε επίσης ότι προγραμματίζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον των πασχόντων, οι οποίες θα ακολουθούν σύγχρονες και ευέλικτες μεθόδους, και πάντα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα και ισχύοντα διεθνή δεδομένα.
Κλείνοντας η κ. Δούκα ανέφερε ότι: «Η ΑΝΑΣΑ είναι πλέον μία έφηβη 15 χρόνων, που όμως σε αντίθεση με εμένα στην αντίστοιχη ηλικία, ξέρει περισσότερα, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επικοινωνεί βαθιά και πολύ καλά, όσα θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο, γνωρίζοντας πως ό,τι επικοινωνείται, λύνεται πιο αποτελεσματικά», και παρότρυνε κάθε άτομο, που έχει ανάγκη, να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια και να αναζητήσει τον δρόμο που θα φέρει φως στη ζωή του.
Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε για τη δική της εμπειρία με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, την προσωπική της επαφή με την ΑΝΑΣΑ και τη στήριξη που παρείχε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, ενώ τόνισε ότι και με την ιδιότητά της ως Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της ΑΝΑΣΑ.
Ο κ. Παναγιώτης Τσίγγανος, συνεχάρη την Πρόεδρο κ. Ζέτα Δούκα για το θάρρος της να μιλήσει, πριν από 15 χρόνια, για τον δικό της αγώνα, αγγίζοντας έτσι και εκφράζοντας τόσους άλλους ανθρώπους. Σημείωσε ότι η ΑΝΑΣΑ, αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κοινοτική δομή Ψυχικής Υγείας, που παρέχει δωρεάν εξιδεικευμένες υπηρεσίες υγείας στην κοινωνία, και υπογράμμισε ότι αποτέλεσε προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η ανάπτυξη και άλλων κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας.
Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, το Υπουργείο Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ήδη δημοπρατήσει -και υπάρχουν και ανάδοχοι- 65 νέες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, προς τον γενικό πληθυσμό, ενώ επίκειται διαγωνιστική διαδικασία για άλλες 40 κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, έως τον Μάρτιο του 2023.
Η κ. Εύα Σαλαμινίου, αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας του ΚΗ ΑΝΑΣΑ, που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα θεραπευτικά μοντέλα ως προς τη διαγνωστική διαδικασία και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και στην διεπιστημονική κλινική ομάδα του Κέντρου. Τόνισε ότι το ΚΗ ΑΝΑΣΑ παρέχει εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και τη σχετική επιστημονική τεκμηρίωση.
Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του ΚΗ, επισήμανε, είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί το Κέντρο σε περισσότερα αιτήματα ασθενών, αλλά και για να επιτευχθεί η εμβάθυνση στην ποιότητα συνεργασίας και θεραπευτικής σχέσης, ενισχύοντας και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των ασθενών, όπως στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ζωή.
Η κ. Λίλα Παπαδοπούλου παρουσίασε το έργο και την 15χρονη διαδρομή της ΑΝΑΣΑ και του ΚΗ σε αριθμούς. Ειδικότερα, έως σήμερα:
- 6.477 άτομα έχουν προσέλθει στο ΚΗ ΑΝΑΣΑ για διάγνωση,
- 3.893 άτομα έχουν λάβει θεραπεία,
- 56.160 συνεδρίες έχουν πραγματοποιηθεί από τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΗ, η οποία αποτελείται από 2 Ψυχιάτρους, έναν Παιδοψυχίατρο, 7 ψυχολόγους, έναν ειδικό παθολόγο και έναν διατροφολόγο.
Σημειώνεται ότι οι ασθενείς, καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπείας τους, λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας από το σύνολο της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΗ. Ο μέσος χρόνος θεραπείας των ασθενών του ΚΗ είναι 1 έως 2 χρόνια.
Ως προς το φύλο η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του ΚΗ (92%) είναι γυναίκες, και 8% οι άνδρες.
Ανά ηλικιακή ομάδα, αντίστοιχα το 60,25% είναι άτομα ηλικίας 18-34 ετών, το 23,12% ηλικίας 35-49 ετών, το 12,19% ηλικίας 50-64 ετών, το 4,02% ηλικίας έως 17 ετών, και το 0,42% 65 ετών και άνω. Επισήμανε τέλος, ότι τα αιτήματα προς το ΚΗ ΑΝΑΣΑ αυξήθηκαν κατά την φάση της πανδημίας Covid-19, ενώ το ΚΗ και η κλινική ομάδα του ΚΗ συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση, χωρίς διακοπή, και κατά τις περιόδους της καραντίνας.
Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις της ΑΝΑΣΑ και του Κέντρου Ημέρας στην Κοινότητα. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 80 εκδηλώσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού έχουν πραγματοποιηθεί από την κλινική ομάδα του ΚΗ ΑΝΑΣΑ, που περιλαμβάνουν:
- διοργάνωση ομιλιών και παρουσιάσεων σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα, σε Πανεπιστήμια της Αττικής και του Πειραιά, και σε συλλόγους γονέων, καθηγητών και φοιτητών
- διοργάνωση ημερίδων με Δήμους και με εκπαιδευτικούς Α’ βάθμιας & Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης
- καμπάνια επικοινωνίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε εθνικά και τοπικά ΜΜΕ
- δημιουργία εξειδικευμένου portal το Τροφή για Σκέψη (https://anasa-trofigiaskepsi.gr) για τις διαταραχές πρόληψης τροφής, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Α΄ & Β΄ Εκπαίδευσης, των γονέων και της ευρύτερης κοινότητας.
Ως προς το επιστημονικό έργο, η ΑΝΑΣΑ έχει υλοποιήσει σειρά παρεμβάσεων, με κυριότερες εξ αυτών:
- τη διοργάνωση δύο Πανελλήνιων Φόρουμ για τις ΔΠΤ, με διεθνείς συμμετοχές ομιλητών (2009, 2015)
- την υλοποίηση του έργου ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ, με την παραγωγή συγχρόνως ειδικού επιστημονικού υλικού για τους εκπαιδευτικούς της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης και τους μαθητές, εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου παιδείας (2015)
- τη διοργάνωση τριών στρογγυλών τραπεζιών, από την κλινική ομάδα του ΚΗ ΑΝΑΣΑ, σε τρία Πανελλήνια Ψυχιατρικά Συνέδρια (2012, 2015, 2018)
- τη διοργάνωση τριών ετήσιων σεμιναρίων για τις ΔΠΤ, που απευθύνονταν σε ειδικούς ψυχικής υγείας (2017, 2018, 2019)
- τη διοργάνωση του 1ου πιστοποιημένου προγράμματος Εκπαίδευσης στις ΔΠΤ για επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων, σε συνεργασία με το METROPOLITAN Κέντρο δια Βίου Μάθησης (2018)
- Προφορικές ανακοινώσεις, διαλέξεις και ομιλίες μελών της κλινικής ομάδας του ΚΗ σε νοσοκομεία, ψυχιατρικά και παθολογικά συνέδρια και ημερίδες, καθώς και σε πανεπιστημιακά τμήματα ψυχολογίας.
Η Conceptual Artist & Designer, Καρολίνα Ροβύθη, δημιούργησε έναν πίνακα για την ΑΝΑΣΑ, μοναδικό έργο τέχνης, πάνω στον οποίο όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση άφησαν τις ευχές τους για την 15χρονη διαδρομή της ΑΝΑΣΑ και ακολούθως τοποθετήθηκε στο Κέντρο Ημέρας, αποτελώντας έτσι την πιο γλυκιά ανάμνηση του εορτασμού της επετείου των 15 χρόνων της ΑΝΑΣΑ!