Ειδικότερα, με επιστολή της στον πρόεδρο του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβούλιου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ, Γιώργο Ζωγράφο, η ΕΠΕ ζήτησε οι συσκευές υποβοήθησης βήχα να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, αφού τεκμηριωθεί με ανάλογα έγγραφα η βαρύτητα της υποκείμενης νόσου και το δυνητικό όφελος για τον ασθενή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί συσκευή υποβοήθησης του βήχα σε νευρομυϊκά νοσήματα είναι:
1) ο ασθενής να χρησιμοποιεί ήδη συσκευή μηχανικής υποβοήθησης της αναπνοής για τη διαγνωσμένη αδυναμία των αναπνευστικών μυών ή παράλυσης του διαφράγματος, διότι αυτή η συσκευή λειτουργεί συνεργειστικά με τον αναπνευστήρα στην κινητοποίηση των εκκρίσεων. Εξαίρεση μπορεί να αποτελεί «η νόσος σκλήρυνση κατά πλάκας» διότι μπορεί να έχει μειωθεί η ικανότητα αποτελεσματικού βήχα επιλεκτικά χωρίς γενικευμένη αδυναμία αναπνευστικών μυών,
2) Να έχει δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της συσκευής στην πράξη στον συγκεκριμένο ασθενή, να είναι συνεργάσιμος, να την αποδέχεται ως μέθοδο αγωγής και να έχουν ενημερωθεί για την χρήση και τη χρησιμότητα της συσκυεής οι οικείου του.
Η ΕΠΕ τονίζει ότι λόγω του υψηλού κόστους της συσκευής και της σχετικά βραχείας επιβίωσης ορισμένων ασθενών με νευρομυϊκή νόσο συνιστάται ως μέθοδος χορήγησης η κάλυψη της ενοικίασης της συσκευής εκ μέρους του κράτους και όχι η αγορά εκ μέρους του ασθενούς με τη σημαντική επιχορήγηση του κράτους.
Ποιους βοηθούν οι συσκευές υποβοήθησης βήχα
Στην επιστολή της, η ΕΠΕ υπογραμμίζει ότι η χρήση συσκευών υποβοήθησης βήχα αποτελούν τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση για τη διαχείριση ειδικών ομάδων ασθενών που εμφανίζουν σημαντική διαταραχή της λειτουργίας του βήχα βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και ειδικότερα
- Ασθενών με νευρομϋικά νοσήματα σε προχωρημένο στάδιο
- ασθενών με εκτεταμένες βροχγιεκτασίες (J47) και
- ασθενών με κυστική ίνωση (Ε84)