Yπόμνημα με προτάσεις και θέσεις απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) και ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νίτσας, στο πλαίσιο του Forum της ΔΕΘ. Στο υπόμνημα επισυνάπτονται τα αποτελέσματα της καθιερωμένης έρευνας κοινής γνώμης που διενεργείται κάθε χρόνο για λογαριασμό του ΙΣΘ.
Σε αυτό αναφέρεται το εξής: «Αναδεικνύεται ξεκάθαρα ο ρόλος των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στην αναχαίτιση της πανδημίας ώστε να επιβαρυνθεί λιγότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως και οι συνάδελφοι γιατροί του δημόσιου τομέα».
Ειδικότερα, καταγράφεται αύξηση των ικανοποιημένων σε 27,7% από 16,3% το 2019 ενώ το 37,5% δηλώνουν δυσαρεστημένοι έναντι... 64,7% την προηγούμενη χρονιά. Όπως σημειώνει ο κ. Νίτσας "Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες όλων. Της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και φυσικά όλων εκείνων των λειτουργών της δημόσιας υγείας που με αυταπάρνηση παρά τις χαμηλές αμοιβές υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας".
Σύμφωνα δε με τη συγκεκριμένη έρευνα το... 76.2% των ερωτηθέντων επισκέφτηκαν ή συμβουλεύθηκαν ιδιώτη γιατρό κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της επιδημίας ή κατά τη διάρκεια του lockdown. "Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν το δημόσιο σύστημα ως καταφυγή αλλά προσφεύγουν άμεσα στο δίκτυο των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων για άμεση στήριξη καθημερινά" εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ. Ο κ. Νίτσας πρόσθεσε ότι "δυστυχώς δεν ακούσαμε δημόσια δήλωση αναγνώρισης αυτής της προσπάθειας των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι με λιγοστά μέσα ατομικής προστασίας και με κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό αντιμετώπισαν όλα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά στα ιατρεία τους"
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θέτει επίσης ζητήματα που αφορούν "σε υποστελέχωση του ΕΣΥ, βελτίωση κτιριακών υποδομών νοσοκομείων, πεπαλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μειώσεις προσωπικού στα Κέντρα Υγεία (μετά τις απολύσεις του 2014 όπου το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50% και ο μέσος όρος ηλικίας είναι άνω των 60 ετών)".
Για τη δε προσέλκυση γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την επιστροφή όσων γιατρών έφυγαν στο εξωτερικό ο ΙΣΘ προτείνει αύξηση των αμοιβών οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο μισό των αμοιβών της Ρουμανίας. Στο υπόμνημα τονίζεται ότι "το συνεχές αρνητικό ισοζύγιο γιατρών προς το εξωτερικό πρέπει να ανακοπεί για το καλό της υγείας των Ελλήνων πολιτών καθώς οι νέοι αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας. Πρέπει, όμως, να δούμε την πραγματικότητα επισημαίνοντας ότι οι αμοιβές των Ελλήνων γιατρών βρίσκονται στο 1⁄2 των αμοιβών της Ρουμανίας, το 1⁄4 της Μάλτας, ενώ οι γιατροί στην Κύπρο αμείβονται δυόμιση φορές περισσότερο. Εν κατακλείδι, ζητούμε όπως και πέρσι έτσι και φέτος μια συνολικά νέα πρόταση για την υγεία σε φιλελεύθερες αρχές και βάσεις που μπορεί να είναι η μόνη αποτελεσματική λύση, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών στα πλαίσια της φειδωλής διαχείρισης πόρων".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΘ