Σύμφωνα με τα δεδομένα του εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που βασίζονται σε ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας κατά την περίοδο του lockdown παρατηρείται κατά κόρον αύξηση της χρήσης παράνομων αλλά και συνταγογραφούμενων ουσιών στην πρωτεύουσα.
Κατά κύριο λόγο αυξήθηκε η χρήση των διεγερτικών ουσιών, όπως της κοκαΐνης (8πλασιασμένη) και των αμφεταμινών. Επίσης, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μίλησε για μία πανδημία μέσα στην πανδημία που αφορά στις συνταγογραφούμενες ουσίες - κυρίως τις βενζινοδιαζεπίνες, δηλαδή τα ηρεμιστικά. Η αυξημένη χρήση τους αφορά περισσότερο τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση βιολογικής απειλής και απομονώθηκε περισσότερο.
Έτσι, το αυξημένο άγχος σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε σε μία αύξηση χρήσης βενζοδιαζεπίνων στην τρίτη ηλικία αλλά και σε ηλικία 50-70 ετών. Η χρήση σε τέτοιες ηλικίες είναι ακόμα πιο επιβλαβής, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και πτώσης
Η πανδημία αύξησε τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας των εξαρτήσεων
«Το τέρας των εξαρτήσεων, Η Λερναία Ύδρα των εξαρτήσεων έχει πολλά κεφάλια και από την πανδημία αναπτύχθηκαν καινούριοι κίνδυνοι εξαρτητικής στρέβλωσης ακόμα και στην τρίτη ηλικία» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης.
Φαίνεται ότι τα απαγορευτικά μέτρα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο κατ΄οίκον περιορισμός, η αίσθηση απειλής ζωής και υγείας, η μείωση ή η απώλεια του εισοδήματος και η ανασφάλεια για το μέλλον δημιουργούν ένα μείγμα ψυχοπιεστικών συνθηκών που αυξάνει τα συναισθήματα δυσφορίας, άγχους και θλίψης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα με εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορά. Συνεπώς εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να ενταθούν στη χώρα μας φαινόμενα ανάλογα με αυτά που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης όπως η εμφάνιση πιο επικίνδυνων ναρκωτικών, αύξηση της αστεγίας, εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, μείωση του κινήτρου για θεραπεία και η μεγέθυνση των δυσκολιών κοινωνικής και εργασιακής ένταξης.
«Τα παρακάτω καταδεικνύουν ότι τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα και χρειάζεται να στηρίζονται σταθερά με υλικούς και ανθρώπινους πόρους» υπογράμμισε ο κ. Λιάπης.
Ελάχιστα τα κρούσματα στον ΚΕΘΕΑ
Στο πρώτο lockdown, στις κλειστές κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων δεν υπήρχε κανένα κρούσμα του κορονοϊού. Αυτό συνέβη, επειδή στο πρώτο κύμα είχαν απομονωθεί οι κοινότητες, σταματώντας την εισροή νέων περιστατικών. Αποτελούσε προτεραιότητα η προστασία των μελών, καθώς τότε ήταν ένας άγνωστος ιός,
Στο δεύτερο lockdown υπήρχαν κάποια κρούσματα αλλά ο αριθμός δεν ήταν μεγάλος. Αυτό συνέβη, επειδή στη 2η φάση συνεχίστηκε κανονικά η εισροή περιστατικών, καθώς «δε μπορεί ο ΚΕΘΕΑ να πατήσει ένα φρένο».
Κάποια από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν στον Ξενώνα IONIS. Ο Ξενώνας IONIS, προέκυψε για πρώτη φορά μετά από συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι καθίσαν στο ίδιο τραπέζι και συγκρότησαν ένα ξενώνα για τους αστέγους χρήστες της Αθήνας, ως απάντηση στο πρόβλημα της περιπλανώμενης χρήσης εν μέσω πανδημίας. Υπήρξαν παραδείγματα άστεγων χρηστών, οι οποίοι μέσω του IONIS βρίσκονται στις στεγνές κοινότητες ακολουθώντας πρόγραμμα στεγνής απεξάρτησης . Από τις πιάτσες των Αθηνών έχουν φύγει αρκετοί χρήστες που είχαν να αντιμετωπίσουν το lockdown και λαμβάνουν θεραπευτική βοήθεια και ήδη έχουν φύγει οι πρώτοι πρώην άστεγοι χρήστες από το IONIS και πολλοί έχουν πάει σε κοινότητα του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ.
Ας σημειωθεί ότι στην 1η φάση της πανδημίας υπήρξε μείωση της προσέλευσης στον Οργανισμό ακριβώς επειδή μετά τον Μάρτιο του 2020, υπήρχε γενικευμένη ανασφάλεια. «Ο κόσμος φοβόταν να κυκλοφορήσει και να ζητήσει πληροφορίες. Τα απαγορευτικά μέτρα και ο φόβος της πανδημίας μείωσε τη ζήτηση της θεραπείας» σχολίασε ο κ. Λιάπης.
Στο 50% ο εμβολιασμός του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ
Το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ και όσοι δήλωσαν συμμετοχή για εμβολιασμό ήταν από τις πρώτες ομάδες που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού. Το ποσοστό ξεπερνάει το 50% με τον κ. Λιάπη να εκτιμάει ότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από τους 350 εργαζόμενους του Οργανισμού.
Μετά από σχετική ερώτηση του News4Health, ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» αυτό το ποσοστό σε ό,τι αφορά το βαθμό ευαισθησίας που επέδειξε το προσωπικό και «δεδομένου ότι είναι ένας άγνωστος ιός και ένα άγνωστο εμβόλιο και πολλές φορές και τα επιστημονικά δεδομένα ήταν ορθώς αντικρουόμενα όσον αφορά την εφαρμογή του».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λιάπης χαρακτήρισε τον εμβολιασμό ένα απαραίτητο εργαλείο διότι τα μέλη του Οργανισμού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω της καταπονήσεως της υγείας από την μακροχρόνια χρήση και τη συνύπαρξη άλλων παθήσεων που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό.
Ο Απολογισμός του 2020 για τον ΚΕΘΕΑ
Το 2020, το ΚΕΘΕΑ ανέπτυξε 11.859 θέσεις υποστήριξης και Θεραπείας για άτομα με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ναρκωτικά. Από αυτές:
- 4570 αφορούσαν προγράμματα για την Οικογένεια
- 3461 αφορούσα προγράμματα απεξάρτησης διαμονής η εξωτερικής παρακολούθησης
- 1540 αφορούσαν προγράμματα τα στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης
- 1831 αφορούσαν προγράμματα για χρήστες στο δρόμο
- 457 αφορούσαν παρεμβάσεις στον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό
Επίσης, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ανέπτυξε 13.186 θέσεις θεραπείας για το 2020 . Από αυτές
- 736 αφορούσαν άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ
- 784 αφορούσαν άτομα εξαρτημένα από τα τυχερά παιχνίδια (Η πανδημία αύξησε τον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό στους νέους)
- 437 αφορούσαν άτομα εξαρτημένα από το διαδίκτυο
- 14.556 αφορούσαν άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά
Ο Βασικός άξονας θεραπείας ήταν η Ολιστική θεραπευτική προσέγγισή με στόχο την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, την φροντίδα της υγείας, την οικογενειακή θεραπεία την εκπαίδευση -κατάρτιση και τη νομική στήριξη
Ας σημειωθεί ότι πολύ σύντομα θα καταφέρουν οι κρατούμενοι - μέλη στις φυλακές του Κορυδαλλού που είναι χρήστες να αποκτήσουν δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους σε ξεχωριστό χώρο.
Το προσωπικό μειώνεται συνεχώς από το 2010 - Έρχονται προσλήψεις
Το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ έχει δεχθεί μία μείωση προσωπικού μεγαλύτερη του 20% την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα από 2009 και τους 558 εργαζόμενους έχει φτάσει τους 426 εργαζόμενους το 2020.
Ωστόσο, ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι θα γίνουν 50 νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού τους επόμενους μήνες, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Με τις νέες προσλήψεις, ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια σχεδόν να διπλασιαστεί το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ, φτάνοντας ίσως και τους 700 εργαζόμενους.
Έσοδα και έξοδα του ΚΕΘΕΑ
Το 2020 η κρατική επιχορήγηση στον ΚΕΘΕΑ έφτανε τα 18.562.000 ευρώ και «παρέμεινε αλώβητη η οικονομική ενίσχυση» σημείωσε ο κ. Λιάπης.
- Συνολικά έσοδα: 20.851.958 ευρώ
- Συνολικες Δαπανές: 15.057.399 ευρώ
- Μισθοδοσία: 10.685.877 ευρώ
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών ΚΕΘΕΑ
Το εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών ΚΕΘΕΑ περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή:
- 13 Πολυδύναμα Κέντρα
- 10 Κινητές μονάδες
- 5 Προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης
- 3 Μονάδες διπλής διάγνωσης
- 2 Κέντρα άμεσης πρόσβασης με κινητές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- 1 εξειδικευμένη ομάδα για αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια
- 1 Μονάδα έγκαιρης παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους, νεαρούς ενήλικές και τις οικογένειες
Τέλος, αναφορικά με τα δημοσιεύματα πριν λίγους μήνες για το νέο κανονισμό του ΚΕΘΕΑ που θα διαλύσει τον Οργανισμό, ο κ. Λιάπης σχολίασε το εξής:
«Δεν μπορεί ένας οργανισμός να εμφανίζεται ότι κλείνει και 2 μήνες μετά να έχει αυτόν τον απολογισμό και μην προλαβαίνουν τα στελέχη του να προσφέρουν νέες δράσεις και δομές. Αυτή είναι κατάκτηση και πιστώνεται στο προσωπικό που συνεχίζει απρόσκοπτα να επιτελεί αυτή την αποστολή» σχολίασε χαρακτηριστικά.