Την Τετάρτη 03/03/2021, ο ΟΚΑΝΑ - στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020- ξεκίνησε την υλοποίηση της Πράξης «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει, αφενός τη δράση των Κέντρων Πρόληψης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με την πρόσληψη νέου προσωπικού, προκειμένου να διευρυνθούν οι υπάρχουσες δράσεις σε ολοένα και περισσότερους ωφελούμενους, αφετέρου να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και των αναγκών του στο εύρος της Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ενδυναμώνει τα Κέντρα Πρόληψης Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, εντάσσοντας στο δυναμικό τους επιπρόσθετο επιστημονικό προσωπικό και αυξάνει τις παρεμβάσεις πρόληψης στην τοπική κοινωνία.
Στο πλαίσιο της Πράξης, προσελήφθησαν στελέχη Ανθρωπιστικών/ Κοινωνικών Επιστημών, προκειμένου να συνδράμουν αρχικά στην αποτύπωση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η αποτύπωση αυτή, θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας (ΕΠΙΨΥ) και ειδικότερα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΠΤΕΠΝ), το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA– Ευρωπαϊκό Κέντρο). Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δράσεις, εδράζονται στις κατά τόπους δομές των Κέντρων Πρόληψης και των δομών του ΟΚΑΝΑ.
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών έχει ιδρύσει από το 1996 και λειτουργεί πανελλαδικά ένα ευρύ δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς. Τα Κέντρα Πρόληψης υλοποιούν προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης τα οποία βασίζονται στη φιλοσοφία της καθολικής πρόληψης και στις πρακτικές των επικεντρωμένων ή των στοχευμένων παρεμβάσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της πληθυσμιακής ομάδας στόχου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.