Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αύριο Τρίτη (16/6) «ένα πραγματικό καραβάνι υγείας» με συμμετοχή πάνω από 1000 εργαζόμενους θα βρεθεί στους δρούμους για να διαμαρτυρηθεί για τις χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία και την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Ο κόσμος που θα συμμετάσχει είναι αποκλειστικά και μόνο της ΠΟΕΔΗΝ καθώς σύμφωνα με την ομοσπονδία οι «άλλοι φορείς που καλούν δεν έχουν κόσμο».
Πολλά και ενδιαφέροντα χαπενινκ και θεατρικό μπροστά από Μαξίμου προανήγγειλε μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ
Η Πανελλαδική Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 16/6 από τις 8:30πμ στη Πλατεία Μαβίλη και η πορεία θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ διαμρτύρεται ότι «Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών)».
Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η πανδημία ανέδειξε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους «πολεμιστές» του. Ωστόσο κατά την επιστροφή στην κανονικότητα επιβεβαιώνεται ότι παρά τις προσλήψεις 3700 υγειονομικοί υπάλληλων στα Νοσοκομεία χρειάζονται μονιμοποιήσει και προσλήψεις για να καλύφθούν οργανικές κενές θέσεις.
Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων.
«Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 2Κ και πολλοί συνάδελφοι παρότι εργάζονται από το 2013 και έχουν ειδική μοριοδότηση, είναι στους αποτυχόντες των προσωρινών πινάκων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Έτσι, ζητάνε την εκ νέου παράταση των συμβάσεών τους.
Επίσης τονίστηκε αναγκαιότητα ένταξής των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ειδικά τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα.
Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ
Ζητάμε την ένταξή μας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου. Η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας έχει ως αντικείμενο την συνέχιση χορήγησης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, για το οποίο ζητάμε διπλασιασμό και επέκταση στις άλλες ειδικότητες. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι μισθοί ανειδίκευτου εργάτη. Οι νεοδιόριστοι λαμβάνουν καθαρό μισθό 650 ευρώ το μην α. Τα νυχτερινά και οι αργίες αμείβονται με ½ ευρώ την ώρα.
Η Κυβέρνηση αντί να ενώσει το Νοσηλευτικό προσωπικό, προσπάθησε να το διαιρέσει – διχάσει με τη σύσταση δύο κλάδων. Μετά τις αντιδράσεις υποχώρησε. Όμως δεν δεχόμαστε το τίποτα, την ακινησία για να εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες.
Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα.
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που στη δεύτερη φάση της πανδημίας που εισήλθε η χώρα είναι πολύ σημαντική και όμως καταρρέει.
Μόνο το 10% των πολιτών διαθέτει οικογενειακό γιατρό. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από την τσέπη των πολιτών. Οι περίφημες ΤΟΜΥ εξαφανίστηκαν στην πανδημία.
Τα ραντεβού για εξετάσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν τον ένα χρόνο. Οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα και οι ανασφάλιστοι το σύνολο του κόστους των εξετάσεων.
Τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων. Οι Προνοιακές Μονάδες που ήταν η μαύρη τρύπα διασποράς του ιού σε άλλες χώρες, στη χώρα μας παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό οι προνοιακοί υπάλληλοι κατάφεραν να κρατήσουν έξω από την πόρτα των Μονάδων τον κορωνοϊό. Και όμως το ευχαριστώ της πολιτείας ήταν να μη λάβουν το έκτακτο βοήθημα (δώρο Πάσχα) όπως επίσης δεν το έλαβε και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής από τους φορείς Δημόσιας Υγείας.