Το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων διακοπών στις εορταστικές περιόδους. Ωστόσο, για να μην έρθεις αντιμέτωπος με δυσάρεστες καταστάσεις, πρέπει πρώτα να έχεις κάνει τη μελέτη σου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι τροφικές δηλητηριάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Παρακάτω σου παραθέτουμε κάποιες συμβουλές ασφάλειας για τη διαχείριση των γευμάτων που καταναλώνεις στις διακοπές.
1 Φρέσκαρε τον μπουφέ σου
Ο γενικός κανόνας είναι να αφήνεις το φαγητό για 2 ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Γι αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να τοποθετείτε στο μπουφέ μικρότερες ποσότητες και να τις αναπληρώνετε συχνότερα. Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να τακτοποιήσετε αρκετές πιατέλες και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι να τις χρειαστείτε.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει επίσης την αλλαγή των πιατών και σκευών αντί να προσθέτετε απλά φρέσκα τρόφιμα στα υπάρχοντα πιάτα. Εάν κάποια βακτήρια ή άλλα μικρόβια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται, θα τα αποφύγετε.
2. Η σωστή ψήξη για σούπες και στιφάδο
Τα βακτήρια τείνουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα σε θερμοκρασίες από 4 ως 60 βαθμούς Κελσίου. Επομένως, το αναλώσιμο φαγητό δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για να πάνω από 2 ώρες, σύμφωνα με το CDC. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με ζεστές σούπες και στιφάδo, διότι αν δεν έχουν κρυώσει αρκετά, μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο ψυγείο σε ένα μη ασφαλές σημείο προσωρινά, θέτοντας σε κίνδυνο άλλα φαγητά. Γι αυτό διασφάλισε ότι το ψυγείο έχει θερμοκρασία μικρότερη των 4 βαθμών Κελσίου και ότι οι σούπες και το στιφάδο έχει κρυώσει επαρκώς, προτού μπουν στο ψυγείο.
3. Να είσαι προσεκτικός με τα αλλαντικά
Οι μπουφέδες των διακοπών συχνά διαθέτουν σάντουιτς, όπως αλλαντικά. Τα μη ανοιγμένα πακέτα των αλλαντικών μπορούν να διαρκέσουν μέχρι 2 εβδομάδες στο ψυγείο σύμφωνα με το FoodSafety.gov.gr. Από τη στιγμή που θα ανοίξουν, έχεις 3-5 μέρες για να τα καταναλώσεις.
Αν σερβίρεις οποιοδήποτε είδος αλλαντικών, βγάλε μικρές μερίδες και ανανέωσέ τον μπουφέ όποτε χρειάζεται. Αυτά τα φαγητά μπορεί να μην είναι ασφαλή μετά από 1-2 ώρες έξω από το ψυγείο.
4. Προ-πλύσιμο ακατέργαστων προϊόντων
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μία θεωρητικά υγιεινή επιλογή. Οπότε πιθανότατα νομίζετε ότι ένας ωραίος δίσκος ακατέργαστων προϊόντων αποτελεί μία συνετή επιλογή. Και είναι - εφ 'όσον τα πλένετε πριν από το κόψιμο ή το ξεφλούδισμα. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι δεν πλένουν φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν βρώσιμα δέρματα, αλλά τα βακτήρια στα εξωτερικά μέρη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στις βρώσιμες μερίδες σε ένα μαχαίρι, σύμφωνα με το CDC. Είναι πάντα καλύτερο να πλένετε τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό και να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα τριχών για να τρίψετε αυτά με απόκρημνες επιφάνειες, όπως το αβοκάντο.
5. Μην αφήνετε τα ψητά να «ξεκουραστούν πολύ»
Σε μαγειρεμένα τρόφιμα που σερβίρονται κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως η γαλοπούλα και το ψητό βόειο κρέας βρίσκονται συχνά βακτήρια που αρρωσταίνουν κόσμο, σύμφωνα με τον FDA. Αφήνοντας αυτά τα μεγάλα ψητά να κάθονται σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό μετατρέπονται σε έδαφος αναπαραγωγής για ορισμένα βακτήρια. Ως τρόπος μείωσης του κινδύνου, εξετάστε το ενδεχόμενο να κόψετε σε κομμάτια τα κρέατα και να βάλετε τα μισά σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και τα υπόλοιπα στο ψυγείο.
6. Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά
Αρκετά πρωινά στις διακοπές περιέχουν ωμά αυγά ή κρόκους, όπως έγκνογκ, σάλτσα hollandaise, τιραμισού και σάλτσα Caesar. Εξαιτίας αυτού, το CDC προτείνει τη χρήση παστεριωμένων αυγών για αυτά τα πιάτα και να έχουμε κατά νου ότι η σαλμονέλα μπορεί να ζήσει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των αυγών.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε τα αυγά ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα, ιδανικά στο αρχικό τους κουτί, για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.
ΠΗΓΗ: everydayhealth