Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από την χορτοφαγική διατροφή είναι πολλά αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την διατροφή που βασίζεται μόνο σε φρούτα. Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει την επικινδυνότητα καρδιακής νόσου κατά 40% και εγκεφαλικού κατά 29%.
Η φρουτοφαγική διατροφή έχει έναν κανόνα που αναφέρει ότι 55% και το 75% της δίαιτας θα πρέπει να περιλαμβάνει ωμά φρούτα. Πέρα από αυτά κάποιοι από αυτούς τρώνε και καρπούς, φιστίκια και καταλανώνουν κάποια έλαια.
Κάποιοι ωστόσο εφαρμόζουν έναν πιο λογικό κανόνα: To 80% των θερμίδων που καταναλώνουν είναι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το 10% είναι πρωτείνες και το 10% λιπαρά. Αυτός ο κανόνας εφαρμόζεται γιατί πολλοί θεωρούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι παμφάγος αλλά φρουτοφάγος. Οι θιασώτες της άποψης αυτής πιστεύουν ότι το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι κατασκευασμένο να χωνεύει φρούτα και ωμά λαχανικά. Αυτό κάποτε ήταν αληθινό ωστόσο το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε.
Κάποιοι φρουτοφάγοι ισχυρίζονται ότι το τρως ωμά φρούτα έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία από την θεραπεία του καρκίνου μέχρι και την βελτίωση της οσμής του σώματος. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Δυνητικά η διατροφή αυτή μπορεί να κρύβει κινδύνους παρόλο που εκ πρώτης όψεως δείχνει ότι μπορεί να βελτιώνει την υγεία μας.
Όταν κάποιος ακολουθεί αυτό το διατροφικό πλάνο εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργηθούν καθώς αποκλείονται βασικά είδη διατροφής και θρεπτικά συσταστικά που χρειάζεται το σώμα,
Για παράδειγμα πρωτεΐνες, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη Β και Β12, η D αλλά και ο ψευδάργυρος και τα ω-3 λιπαρά οξέα δεν καταναλώνονται στις ποσότητες που πρέπει μόνο με φρουτοφαγία.
Η ανεπάρκεια αυτών συστατικών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ραχίτιδα και οστεομαλακία (μαλακώνουν τα κόκαλα), αναιμία και γενικά πέρα από τα προβλήματα στα κόκαλα, προβλήματα στους μύες και στο δέρμα.
Επίσης, τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης στο αίμα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Η φρουκτόζη είναι όπως η ζάχαρη και η γλυκόζη και το ανθρώπινο σώμα την μεταβολίζει διαφορετικά. Η φρουκτόζη μεταβολίζεται αποκλειστικά στο συκώτι. Η παραπάνω φρουκτόζη μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση λίπους στο συκώτι και να οδηγήσει στην αντίσταση ινσουλίνης στο συκώτι και τελικά στην κίρρωση του ήπατος που δεν οφείλεται στο αλκοόλ. Παρόλα αυτά υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την φρουκτόζη των φρούτων σε σχέση με το σιρόπι φρουκτόζης, το οποίο προστίθεται στα φαγητά για να τα γλυκαίνει. Παρόλα αυτά πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι υπάρχουν παρόμοιες επιπτώσεις στο συκώτι όταν η κατανάλωση φρουκτόζης είναι παραπάνω από το κανονικά όπως συμβαίνει με την περίσσια κατανάλωση αλκοόλ.
Επιπλέον, αυτού του είδους η τάση επιλογής φαγητού συνδέεται με μια ψυχολογική πάθηση που ονομάζεται νευρική ορθορεξία. Πρόκειται για μια εμμονή κατά την οποία ο ασθενής νιώθει ότι πρέπει να φάει μόνο «αγνή τροφή». Αυτό σημαίνει ότι νιώθει ότι μπορεί να αρχίσει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα έτοιμα φαγητά γεγονός το οποίο τελικά δημιουργεί διατροφική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος.
Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και θάνατοι μετά από αυστηρή φρουτοφαγική δίαιτα. Για παράγμα ένα μωρό 9 μηνών τελικά κατέληξε αφού το τάϊζαν μόνο με φρούτα. Το μωράκι ήταν ελλιποβαρή και κακοσιτισμένο. Επίσης, ένας 49χρονος άνδρας ανέπτυξε αναστρέψιμη άνοια αφού η διατροφή του βασιζόταν αποκλειστικά σε φρούτα.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην περίπτωση που αρκετά θρεπτικά συστατικά λείπουν από τον οργανισμό ωστόσο κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» φρουτοφάγοι τα απορρίπτουν. Πριν αλλάξεις την διατροφή του πρέπει να μιλάς με τον γιατρό σου. Τα άφθονα φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μόνο καλό μπορεί να κάνουν και σίγουρα είναι μια πιο ασφαλής επιλογή.
Απόδοση από το https://theconversation.com