Τα αυγά κοτόπουλου είναι μια προσιτή πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχουν επίσης φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αλλά η χοληστερόλη στα αυγά δεν φαίνεται να ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερόλης όπως κάνουν κάποιες άλλες τροφές, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά.
Αν και ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των καρδιακών παθήσεων, θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι λόγοι για αυτά τα ευρήματα. Τα τρόφιμα που συνήθως τρώνε οι άνθρωποι με αυγά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και το ζαμπόν, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων περισσότερο από τα αυγά. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται τα αυγά και άλλα τρόφιμα - ειδικά αν τηγανίζονται σε λάδι ή βούτυρο - μπορεί να διαδραματίσει περισσότερο ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από τα ίδια τα αυγά.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε έως και επτά αυγά την εβδομάδα χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το επίπεδο κατανάλωσης αυγών μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου και μιας σοβαρής πάθησης των ματιών που ονομάζεται εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Αλλά εάν έχετε διαβήτη, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση επτά αυγών την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, άλλες έρευνες απέτυχαν να βρουν την ίδια σύνδεση. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αρχικά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ αυγών, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Οι ειδικοί υγείας προτείνουν τώρα να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερη διατροφική χοληστερόλη, με στόχο τη διατήρηση της πρόσληψης κάτω από 300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 186 mg χοληστερόλης - όλα αυτά βρίσκονται στον κρόκο. Εάν η διατροφή σας περιέχει λίγη άλλη χοληστερόλη, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα μπορεί να είναι μια εντάξει επιλογή.
Αν σας αρέσουν τα αυγά αλλά δεν θέλετε τη χοληστερίνη, χρησιμοποιήστε μόνο τα ασπράδια. Τα ασπράδια των αυγών δεν περιέχουν χοληστερόλη αλλά εξακολουθούν να περιέχουν πρωτεΐνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα αυγών χωρίς χοληστερόλη, τα οποία παρασκευάζονται με ασπράδια αυγού.
ΠΗΓΗ: mayoclinic