Σύμφωνα πάντως με Αυστραλούς επιστήμονες, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει υπερβολικό αριθμό θερμίδων, μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας.
Comfort food και άγχος
Αν προσπαθούσαμε να μεταφράσουμε ακριβώς τον όρο στα ελληνικά μάλλον θα χρειαζόμασταν περισσότερες από δυο λέξεις. Στην ουσία ο όρος comfort food υποδηλώνει κάποιο φαγητό που επιδρά θετικά στο θυμικό μας. Μας κάνει να νιώθουμε νοσταλγία, ευχαρίστηση, ασφάλεια, θετικά συναισθήματα, παρηγοριά σε μια δύσκολη μέρα.
Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας συσχετίζει το αγαπημένο μας φαγητό με πιθανή κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερων από το στάδιο του κορεσμού.
Δεν είναι απολύτως σαφές εάν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός του comfort food, επισημαίνει η Dr. Janet Tomiyama, Αμερικανή καθηγήτρια Ψυχολογίας ενώ η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Lesley Rennis εξηγεί ότι τα τυπικά χαρακτηριστικά αυτών των φαγητών είναι ότι είναι εύγευστα, συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λίπος και με πολλές θερμίδες.
Τι έδειξε η μελέτη
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κατέδειξε ότι όταν προσφεύγουμε σε comfort food αγχωμένοι, λειτουργεί ένας μηχανισμός απενεργοποίησης του εγκεφαλικού μηχανισμού που μας ενημερώνει ότι έχουμε φάει αρκετά.
Με λίγα λόγια, το παρηγορητικό φαγάκι μας φτιάχνει την διάθεση μεν, οδηγεί σε υπερφαγία δε.
Ο συγκεκριμένος εγκεφαλικός μηχανισμός που στην προκειμένη περίπτωση «κατεβάζει διακόπτη» είναι εκείνος που σε κανονικές συνθήκες απενεργοποιεί τις ορμόνες που προκαλούν ευχαρίστηση όταν τρώμε μόλις η ποσότητα που προσλάβουμε είναι αρκετή.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σε ένα γεύμα θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο για τους μακρινούς προγόνους μας όταν η καθημερινή λήψη τροφής δεν ήταν αυτονόητη ή εξασφαλισμένη. Σίγουρα όμως, λένε οι ειδικοί, δεν οφελεί τον σύγχρονο άνθρωπο.
Δουλεύοντας με ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε στρεσογόνο περιβάλλον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος τους δεν έδινε σήμα κορεσμού καταναλώνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ποντίκια συνέχισαν να τρώνε, προφανώς για ευχαρίστηση, χωρίς να χορταίνουν.
Επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά τους, όταν οι ερευνητές επανενεργοποίησαν το συγκεκριμένο εγκεφαλικό κέντρο χρησιμοποιώντας οπτογενετικό φως που μπορεί να ελέγξει τη νευρωνική δραστηριότητα, τα ποντίκια σταμάτησαν να τρώνε υπερβολικά.
Ο μηχανισμός στον άνθρωπο
Μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας και οι παρατηρήσεις να έχουν εφαρμογή και για τον ανθρώπινο οργανισμό; Ναι, λένε οι επιστήμονες.
Η ανατομική δομή καθώς και η λειτουργία της συγκεκριμένης εγκεφαλικής περιοχής, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, προσθέτουν.
Η διατροφική συμπεριφορά εξάλλου, είναι ίσως το πιο κρίσιμο μοτίβο σε κάθε ζωικό είδος σχετικά με το ένστικτο επιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η περιστασιακή απόλαυση τέτοιων φαγητών δεν αποτελεί απειλή για την υγεία μας, λένε οι ερευνητές προσθέτοντας ότι μπορούμε ακόμα και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να αντιλαμβάνεται ως προσωπικό comfort food, πιο υγιεινές τροφές, με λιγότερες θερμίδες.
Με πληροφορίες από: www.cell.com και www.medicalnewstoday.com