Ωστόσο, ορισμένες φυτικές τροφές μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία από άλλες, χάρη σε μια ομάδα φυσικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβανόλες.Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι τα άτομα που ακολουθούν μια πλούσια σε τροφές με φλαβανόλες διατροφή, μπορεί να έχουν καλύτερη μνήμη.
Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη φλαβανολών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Συνολικά, υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι οι φλαβανόλες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να γνωρίζουν ότι δεν περιέχουν όλα οι πλούσιες σε φλαβανόλες τροφές την ίδια ποσότητα φλαβανολών. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία από άλλες.
Τι είναι οι φλαβανόλες
Σύμφωνα με τον δρ. Καθηγητή Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ της Αγγλίας, οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά φυτά - συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των μούρων, των δαμάσκηνων και ακόμη και ποτών όπως το τσάι.
Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες φλαβανολών, με πολλές διαφορετικές υποομάδες. Κάθε φυτό θα περιέχει επίσης διαφορετικούς συνδυασμούς φλαβανολών. Αυτές οι ενώσεις έχουν διαφορετικές δομές και διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται όλες οι φλαβανόλες ίσες.
Για παράδειγμα, μια μερίδα βατόμουρα και ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα ολικών φλαβανολών – αλλά αποτελούνται από εντελώς διαφορετικούς τύπους φλαβανολών, οι οποίες μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία.
Επομένως, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των φλαβανολών στην υγεία, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια πηγή που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φλαβανόλες που εξάγονται από το κακάο είναι ένα ιδανικό μοντέλο, καθώς περιέχουν τους δύο κύριους τύπους φλαβανολών. Επιτρέπει επίσης στους ερευνητές να υπολογίσουν ποια άλλα τρόφιμα είναι πιθανό να έχουν οφέλη με βάση το πόσο όμοιες είναι οι ενώσεις που περιέχουν με τις φλαβανόλες του κακάο.
Δεδομένου ότι τρόφιμα όπως το κακάο, τα μούρα και το τσάι περιέχουν έναν συνδυασμό πολλών τύπων φλαβανολών, δεν είναι επί του παρόντος σαφές ποιες μεμονωμένες ενώσεις έχουν οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη φλαβανόλη επικατεχίνη με καλύτερη αγγειακή λειτουργία . Το κακάο και το τσάι περιέχουν και τα δύο επικατεχίνη.
Πολλά διαφορετικά είδη
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ακόμα κι αν ένα τρόφιμο περιέχει φλαβανόλες, μπορεί να περιέχει μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με άλλα.
Ο καθηγητής ανέφερε πως προκειμένου να κατανοήσει αυτός και η ερευνητική του ομάδα πως πώς η πρόσληψη φλαβανόλης επηρεάζει την υγεία, πριν από μερικά χρόνια ανέπτυξαν ένα τεστ που χρησιμοποιεί ούρα για τη μέτρηση της πρόσληψης φλαβανόλης.
Το τεστ αυτό βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται τις φλαβανόλες και λέει εάν κάποιος έχει φάει μεγάλες ποσότητες, μικρές ποσότητες ή καθόλου φλαβανόλες.
Χρησιμοποιώντας αυτό το τεστ ο καθηγητής και η ομάδα του, κατάφεραν να δείξουν ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φλαβανόλης είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη μνήμη από αυτά με χαμηλότερη πρόσληψη.
Όταν ανέπτυξαν το τεστ ούρων, ερεύνησαν επίσης πώς επηρεάζεται από διαφορετικούς τύπους φλαβανολών και τροφών.
«Αυτό μας επέτρεψε να υπολογίσουμε ποια ποσότητα διαφορετικών τροφών πλούσιων σε φλαβανόλη χρειάζεται να καταναλώνει ένα άτομο για να επιτύχει περίπου 500 mg φλαβανολών την ημέρα – παρόμοια με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε σε μελέτες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει κλινικό όφελος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πηγή: the conversation