Η δημιουργία του υλοποιείται βάσει του συμφώνου ανταλλαγής επιστημονικής τεχνογνωσίας και συγκριτικής επιστημονικής μελέτης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών. Η συμφωνία έχει ως στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και πρακτικής, με την σύγκλιση των ιατρικών παραδόσεων της Ανατολής και της Δύσης.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωπος της κινέζικης πρεσβείας στην Αθήνα, αξιωματούχοι από την Κίνα και επιστήμονες από τις δύο χώρες. Την κορδέλα έκοψε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κινεζικής Ιατρικής του Ανχουέι , Πενγκ Νταϊγίν.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά το χαιρετισμό του επεσήμανε ότι, μπορεί οι δύο χώρες να απέχουν 6.917 χιλιόμετρα, ωστόσο είναι πολλά αυτά που τις ενώνουν, όπως η Ιστορία τους και ο πολιτισμός τους. Όπως είπε, μέσω του Κέντρου και του συνδυασμού της δυτικής Ιατρικής με την κινέζικη παραδοσιακή Ιατρική, επιδιώκεται η προώθηση της επιστημονικής έρευνας. Εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία να βρει ευήκοα ώτα, όχι μόνο στους 20.000 Κινέζους που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και στους χιλιάδες Κινέζους που επισκέπτονται την χώρα μας, και τους Ελληνες. Μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την προσέλκυση τουριστών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού και το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, χαιρέτησε την δημιουργία του «καινοτόμου» Κέντρου, ενώ ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη διαδρομή της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, που έφτασε να «αποδώσει καρπούς», με την δημιουργία αυτής «της πρότυπης μονάδας τουρισμού υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας και ευεξίας σε Ελληνες και Κινέζους ασθενείς». Υπογράμμισε ότι «χτίζονται γέφυρες συνεργασίας» μεταξύ των δύο λαών, τονίζοντας ότι «η μεγάλη χώρα έρχεται στην γενέτειρα της Ιατρικής. Προσβλέπουμε περαιτέρω, στην ανταλλαγή γνώσης, εκπαίδευσης, και επιστημονικής τεχνογνωσίας, μέσα από την ακαδημαϊκή συνεργασία, τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης του τουρισμού Υγείας, και τις σχέσεις φιλίας των λαών μας». Ανακοίνωσε δε, επέκταση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την πλευρά του, ο κ. Νταϊγίν, μίλησε για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και συμφώνησε με τους επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας για την είσοδο ειδικού μαθήματος για τον Έλληνα πατέρα της δυτικής Ιατρικής, τον Ιπποκράτη στο πανεπιστήμιο του Ανχουέι. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, με τα πρώτα τμήματα θεραπειών που θα λειτουργήσουν στο Κέντρο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, θα συνδυάζονται οι ειδικότητες της δυτικής Ιατρικής των Ελλήνων γιατρών, με τις εξατομικευμένες θεραπείες της ανατολικής Ιατρικής.