Την ευκαιρία να απαντήσει στις κατηγορίες γιατρών για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σήμερα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και στα βέλη που εξαπέλυσε με ανακοίνωση του ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης άδραξε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της εκδήλωσης του ΣΦΕΕ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας.
Όπως ανέφερε ο Υπ. Υγείας, 8/2/2025 τίθεται πανευρωπαϊκά σε εφαρμογή ο κανονισμός για την ιχνηλάτηση φαρμάκων, σημειώνοντας πως η χώρα μας δεν έχει θέσει σε λειτουργία το σχετικό σύστημα δεν θα μπορούν οι εταιρείες να εισάγουν φάρμακα.
Την δημιουργία και αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων, την υποστήριξη όλων των φορέων που έχουν την υποχρέωση να το εφαρμόζουν, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας του έχει αναλάβει ο HMVO, ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (Hellenic Medicines Verification Organization).
«Το ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική ότι διαμαρτύρονται οι γιατροί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αλλά αν ρωτήσω το κίνημα αλλαγής αν θα πρέπει να συνδεθούμε με το HMVO στις 8/2 τι θα πει;», διερωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημείωσε, δε, πως «υπεύθυνος για την ηλεκτρονική συντάγογράφηση είναι ο Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς το Υπουργείο του εποπτεύει 100% την ΗΔΙΚΑ. Προφανώς παρέχει υπηρεσίες στο Υπ. Υγείας, αλλά αν το πας πολιτικά, εποπτεύων Υπουργός είναι ο κ. Παπαστεργίου. Τον συμπαθώ, δεν το λέω για να τον δώσω, απλώς αν μιλάμε κοινοβουλευτικά μιλάμε και σωστά», συμπλήρωσε.
Οι γιατροί είχαν ενημερωθεί
Σχολιάζοντας την έντονη κριτική από τους γιατρούς και τους φορείς εκπροσώπησης τους, αλλά και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το σύστημα έχει φτιαχθεί σχετικά νωρίς. Μάλιστα, είχε μπει σε παραγωγική διαδικασία προ τριών μηνών, ώστε να δουλεύει παράλληλα με το παλιό.
Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Υγείας, οι γιατροί είχαν ενημερωθεί με κάθε τρόπο και επανειλημμένως, ότι ενώ λειτουργούν το παλιό σύστημα θα πρέπει σταδιακά να μάθουν και το καινούργιο, γιατί Ιανουάριο θα καταργηθεί.
«Από τους 60 χιλιάδες ιατρούς που συνταγογραφούν, οι 30 χιλιάδες δεν είχαν θέμα γιατί ακολούθησαν τις συστάσεις και είχαν εξοικειωθεί με το νέο σύστημα. Οι άλλοι μισοί είχαν σήμερα πρώτη μέρα το σύστημα, ενώ οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν στο ότι η ΗΔΙΚΑ ξέχασε να ενημερώσει πως πρέπει να εκκαθαρίσουν το ιστορικό τους, να πληκτρολογήσουν εκ νέου τη διεύθυνση, διαφορετικά τους οδηγούσε στην παλιά διεύθυνση που εμφάνιζε πως υπάρχει τεχνικό σφάλμα», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.
«Υπήρχε και ένα τεχνικό θέμα, που επέτεινε την γκρίνια», πρόσθεσε.
«Καλή η κριτική κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ αρκεί να είχατε στοιχειωδώς ασχοληθεί με το τι έχουμε κάνει γιατί το να χαϊδεύουμε μονίμως τους ανθρώπους και να τους δικαιολογούμε σε κάθε τους παράπονο δεν είναι πολιτική. Δεν είναι η δουλεια των πολιτικών να λέμε σε όποιον γκρινιάζει ‘έχεις δίκιο’, γιατί μπορεί να έχει δίκιο αλλά μπορεί να έχει και άδικο».
Στην προκειμένη περίπτωση, ο ιατρικός κόσμος ήταν επαρκώς ενημερωμένος, με ημερίδες, τεχνική ομάδα, help desk και email.
Η ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ
Με τίτλο «Η προχειρότητα του υπουργείου Υγείας στον δρόμο προς την ψηφιακή μετάβαση της Υγείας, βλάπτει σοβαρά τον ασθενή και τις ανάγκες του», ο κ. Τσίμαρης κατήγγειλε τις δυσλειτουργίες στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά διαψεύδεται από την πραγματικότητα».
Όπως αναφέρει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «έπεσε», με αποτέλεσμα οι γιατροί να μη μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και παραπεμπτικά εν μέσω περιόδου αυξημένων λοιμώξεων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών.
«Άλλη μια αναστάτωση στον χώρο της Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία ασθμαίνουσα και στην εκπνοή των προθεσμιών, παρέδωσε μετά από δύο χρόνια την αναδιοργάνωση και ανασύσταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Λόγω της ολιγωρίας του υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε μεταβατική δοκιμαστική περίοδος σε μεγάλη κλίμακα με ταυτόχρονη διατήρηση του προηγούμενου συστήματος συνταγογράφησης, ώστε να παραμείνει λειτουργική και απρόσκοπτη η διαδικασία συνταγογράφησης προς όφελος των ασθενών.
Η έλλειψη σχεδιασμού και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ανάγκες των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα υγείας και υπονομεύουν το δικαίωμα των πολιτών σε ποιοτική και άμεση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Η προχειρότητα του υπουργείου Υγείας στον δρόμο προς την ψηφιακή μετάβαση της Υγείας, βλάπτει σοβαρά τον ασθενή και τις ανάγκες του».