Καθώς μεγαλώνουμε, όλα τα μέρη του σώματος -συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου- αρχίζουν να επιβραδύνουν την λειτουργία τους. Η έκφραση αυτής της επιβράδυνσης είναι μια κλιμακούμενη δυσκολία σε καθημερινές ασχολίες που μέχρι τότε γίνονταν αβίαστα, όπως το να κάνουμε ταυτόχρονα περισσότερα τους ενός πράγματα, η ευκολία να εκφραζόμαστε με τις κατάλληλες λέξεις, ή η ακαριαία ανταπόκριση της μνήμης μας όταν καλούμαστε να θυμηθούμε ένα όνομα ή μια τοποθεσία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ προκαλούν επιπλέον επιδείνωση της ήπιας γνωστικής έκπτωσης ενός γερασμένου εγκεφάλου. Αυτό με την σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης, αδυναμία προγραμματισμού ή επίλυσης προβλημάτων, δυσκολίες στην ομιλία ή τη γραφή, αλλαγές στη διάθεση, άγχος, προβλήματα ύπνου και σύγχυση αναφορικά με μέρη, ημερομηνίες και ώρες.
Καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί έχουν ήδη αποδείξει σε σχετικές έρευνες, ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξής αυτών των νοσημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές από το King's College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένους ενήλικες να διατηρήσουν σε καλύτερα επίπεδα την εγκεφαλική τους λειτουργία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature CommunicationsTrusted Source.
Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει με ταχύτερο ρυθμό από ότι στο παρελθόν, παράλληλα με την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω παγκοσμίως ήταν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050.
Καθώς οι ηλικιωμένοι γίνονται όλο και περισσότεροι είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους για την καταπολέμηση παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η γνωστική έκπτωση, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Δρ Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας και επικεφαλής του Τμήματος Twin Research & Genetic Epidemiology στο King's College του Λονδίνου.
«Μας λείπουν αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε τις ενέργειές μας σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να ερευνήσουμε αυτά τα θέματα περισσότερο για να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τρόπους πρόληψης, επιβράδυνσης και ίσως αντιστροφής των επιπτώσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπου αυτό είναι δυνατόν», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Τα συμπληρώματα πρεβιοτικών
Σε αυτή τη μελέτη, η Δρ. Steves και η ομάδα της εστίασαν σε δύο πρεβιοτικά συμπληρώματα - τη διαιτητική ίνα ινουλίνη και τους φυτικούς υδατάνθρακες φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS).
«Η έρευνα των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι τα βακτήρια στο έντερο μας, γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, συνδέονται με την συνολική υγεία μας. Μελέτες έχουν αναδείξει την σύνδεση μεταξύ αυτών των βακτηρίων και του εγκεφάλου, αυτό που είναι πια γνωστό ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Επίσης ξέρουμε ότι υπάρχει αλληλεπίδραση και με άλλα όργανα. Αποφασίσαμε να εξετάσουμε εάν η βελτίωση του εντερικού μικροβιώματος με την βοήθεια πρεβιοτικού θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
«Γνωρίζουμε ότι η ινουλίνη και το FOS είναι ασφαλή, φθηνά, εύκολα προσβάσιμα πρεβιοτικά συμπληρώματα που σχετίζονται με υγιή βακτήρια του εντέρου. Επηρεαστήκαμε από μια άλλη δοκιμή που εξέτασε αυτά τα δύο στον πληθυσμό ενός γηροκομείου, με συμπεράσματα που απέδειξαν βελτίωση στην μυική δύναμη των χεριών και σε θέματα δηλούμενης εξάντλησης και αισθημάτων αδυναμίας», καταλήγει.
Συναφείς μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η ινουλίνη επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, συμβάλλει στη μείωση της νευροφλεγμονής και βελτιώνει την αποκατάσταση της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.
Αλλά και έρευνα σχετικά με το FOS αναφέρει ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer μειώνοντας το βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, μειώνοντας την φλεγμονή και βελτιώνοντας την μνήμη.
Ο ρόλος των φυτικών ινών
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 36 ζεύγη διδύμων άνω των 60 ετών. Στον ένα εξ αυτών χορηγήθηκε ένα συμπλήρωμα διαιτητικών ινών κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, ενώ ο έτερος λάμβανε εικονικό φάρμακο.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που λάμβανε συμπλήρωμα ινών είχε βελτιωμένη απόδοση σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς και σε δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων.
Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα και όσοι δεν αποφασίζουν να λάβουν ανάλογα συμπληρώματα, μπορούν να κάνουν μια καλή αρχή για την συνολική υγεία του οργανισμού αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και προσθέτοντας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως, δηλαδή τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Μια γενική σύσταση για ενδεικτική ημερήσια κατανάλωση αφορά σε 25-35 γρ. φυτικών ινών, με ενδεικτικό παράδειγμα μισό φλιτζάνι φασόλια που παρέχει στο σώμα περίπου 9 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πηγή: medicalnestoday.com