Παρά το ότι το όνομά τους ακούγεται ευχάριστο, οι φρουτόμυγες (είδη Drosophila), τρώνε τροφές που αποσυντίθενται. Κατοικούν σε κάδους απορριμμάτων ή σε οποιοδήποτε μέρος υπάρχει τροφή, συμπεριλαμβανομένων και των αποχετεύσεων. Τα τρόφιμα που σαπίζουν είναι πλούσια σε μικρόβια, οποιοδήποτε από τα οποία μπορεί να πάρει μια μύγα στο σώμα της και να το μεταφέρει εκεί όπου θα προσγειωθεί την επόμενη φορά.
Αυτά τα βακτήρια περιλαμβάνουν τις κατηγορίες E coli, Listeria, Shigella και Salmonella, καθένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Άρα λοιπόν, η φρουτόμυγα, μπορεί μόλις να έχει εναποθέσει δυνητικά θανατηφόρα μικρόβια στο κρασί σας, οπότε το πετάτε στο νεροχύτη, πλένετε σχολαστικά το ποτήρι ή χρησιμοποιείται ένα καθαρό και είστε έτοιμοι να το απολαύσετε.
Κι όμως! Τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ίσως μόλις σπαταλήσατε ένα καλό ποτήρι κρασί. Το κρασί έχει συνήθως περιεκτικότητα σε αιθανόλη μεταξύ 8% και 14% και η τιμή του pH κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 -κάθε διάλυμα με τιμή pH κάτω του 7 θεωρείται όξινο.
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ δρα ανασταλτικά στα μικρόβια και είναι ένας λόγος που το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρκετές εργαστηριακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η συνδυασμένη επίδραση της αλκοόλης του κρασιού και των οργανικών οξέων, όπως το μηλικό οξύ, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων όπως τ E coli και η Salmonella.
Το κατά πόσον τα μικρόβια που μεταδίδονται από τις φρουτόμυγες στο κρασί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση εξαρτάται από τον αριθμό των βακτηρίων που εναποτίθενται («μολυσματική δόση») και από το πόσο μεταβολικά κατάλληλα είναι τα μικρόβια. Το κρασί στο οποίο εισήλθε η φρουτόμυγα ήταν επίσης παγωμένο, γεγονός που -θεωρητικά- απογορεύει σε ορισμένα βακτήρια υπεύθυνα για τροφική δηλητηρίαση να μεταβολιστούν τόσο βαθιά και σταματά την ανάπτυξή τους.
Καθώς όλα τα είδη κρασιού (κόκκινο, λευκό ή ροζέ, είτε είναι διατηρημένα με απλή ψύξη είτε σε θερμοκρασία δωματίου) είναι φυσικά αντιβακτηριδιακά, τα μικρόβια στο κρασί είναι πιθανό να υποστούν βλάβη, η οποία θα μειώσει την ικανότητά τους για μόλυνση. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ τα μικρόβια που εναποτίθενται στο κρασί από τις μύγες μπορεί να υπάρχουν σε αρκετά υψηλή δόση ώστε να προκαλέσουν ασθένεια, δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μόλυνση, καθώς έχουν υποστεί υπερβολική βλάβη. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, το μολυσμένο κρασί θα μπορούσε να καταναλωθεί χωρίς κακές συνέπειες -είτε ήταν διατηρημένο με απλή ψύξη είτε όχι.
Πως το αντιμετωπίζει το σώμα μας
Και αν δεν καταστραφούν άμεσα από το κρασί, τυχόν μικρόβια που παραμένουν ζωντανά από την εναπόθεση της μύγας των φρούτων θα συναντήσουν τα οξέα του στομαχιού τα οποία είναι πολύ δυνατά και μπορούν να καταστρέψουν σχεδόν τα πάντα.
Τα μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στα οξέα, τα οποία καταστρέφουν το DNA τους, και το οξύ του στομάχου μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Στο στομάχι, τα μικρόβια πρέπει επίσης να ξεπεράσουν και άλλα θανατηφόρα εμπόδια, όπως τα πεπτικά ένζυμα, την παγιδευτική βλέννα και την πάντα άγρυπνη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μικρόβια του κρασιού που αποτίθενται από μύγες είναι απίθανο να μπορέσουν να δημιουργήσουν μόλυνση.
Αν δεν είστε φοβικοί με τα μικρόβια, θα μπορούσατε να αφαιρέσετε τη μύγα από το περιεχόμενο και να πιείτε κανονικά το κρασί σας. Αν θέλετε επιπλέον πρωτεΐνη, μπορείτε ακόμη και να καταπιείτε τη μύγα.
Η φρουτόμυγα είναι απίθανο να αλλάξει τη γεύση του κρασιού, ακόμη και αν υπάρχουν αρκετές από αυτές. Το πεπτικό σας σύστημα απλώς θα επεξεργαστεί τη μύγα όπως οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη. Στην υγειά σας!
Πηγή: Theconversation