Επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών να ελέγχουν τα καταναλωτικά προϊόντα που αγοράζουν και χρησιμοποιούν καθώς ύστερα από έρευνα τους βρήκαν πως πολλά από αυτά περιέχουν γνωστές τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση καρκίνου.
Συγκεκριμένα, όπως μας γνωστοποίησαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, η ανησυχητική αυτή είδηση έχει ξανα ειπωθεί το 2020 στην Καλιφόρνια όταν βρήκαν σε σπίτια και σε εργασιακούς χώρους περισσότερους από 5.000 τόνους τοξικών χημικών ουσιών σε καταναλωτικά προϊόντα.
Οι χημικές αυτές ουσίες βρέθηκαν σε προϊόντα που χρησιμοποιούνταν συχνά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται σε πολλαπλές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή βλάβες στην αναπαραγωγή.
Η δρ. προϊόντα οικιακής χρήσης όπως σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, αφαιρετικά βερνικιών, λοσιόν σώματος, καθαριστικά γενικής χρήσης, απορρυπαντικά πλυντηρίου και ναφθαλίνη, περιέχουν ακόμη τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), χημικές ουσίες που διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
πίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η δρ. Ακαδημαική Υπότροφος του Northeastern, Ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Βοστώνη με αφορμή αυτή την είδηση και ψάχνοντας νέα δεδομένα διαπίστωσαν πως πολλάΔιαβάστε σχετικά=> Μανικιούρ: Τα ακρυλικά υλικά μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις;
«Για αυτήν τη μελέτη, αναλύσαμε δεδομένα από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB), το οποίο παρακολουθεί τις τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από καταναλωτικά προϊόντα σε μια προσπάθεια μείωσης της αιθαλομίχλης.
Το πρακτορείο ερευνά περιοδικά τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Καλιφόρνια, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από σπρέι μαλλιών μέχρι υγρό υαλοκαθαριστήρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες και πρόσθεσαν:
«Διασταυρώσαμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα με μια λίστα χημικών ουσιών που προσδιορίζονται ως καρκινογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή/ανάπτυξη σύμφωνα με τον νόμο Prop 65 της Καλιφόρνιας.
Αυτός ο νόμος θεσπίστηκε το 1986 και απαιτεί από τις επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια να ενημερώνουν τους πολίτες αν τα προϊόντα τους μπορεί να τους εκθέσουν σε σημαντικές ποσότητες αυτών των επιβλαβών χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες.
Ωστόσο, παρά την ύπαρξη του νόμου η επικεφαλής συγγραφέας Κριστίν Κνοξ και επιστήμονας του Ινστιτούτου Silent Spring υπολόγισε ότι περισσότεροι από 5.000 τόνοι πτητικών χημικών ουσιών που αναφέρονται στη νομοθεσία εκλύθηκαν από προϊόντα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2020.
Η επιστημονική ομάδα αυτής της μελέτης, από την άλλη βρήκαν 33 τοξικές χημικές ουσίες σε καταναλωτικά προϊόντα. Πάνω από 100 καταναλωτικά προϊόντα που καλύπτονται από το CARB περιέχουν τοξικές ουσιες που αναφέρονται στο νόμο Prop 65.
«Από αυτά, εντοπίσαμε 30 τύπους προϊόντων και 11 χημικές ουσίες υψηλής τοξικότητας» ανέφεραν.
Τι έδειξε η μελέτη
«Η μελέτη μας προσδιορίζει καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και τοξικές για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη που χρησιμοποιούνται ευρέως στο σπίτι και στο χώρο εργασίας. Οι καταναλωτές έχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά αυτών των προϊόντων» ανέφερε η δρ. η δρ.
«Βρήκαμε επίσης ότι οι άνθρωποι είναι πιθανό να συνεκτίθενται σε πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες λόγω της χρήσης πολλών διαφορετικών προϊόντων, τα οποία συχνά περιέχουν πολλές χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία, από πολλούς ειδικούς, για την υγεία» πρόσθεσαν, επεξηγώντας τα λεγόμενα τους με το παρακάτω παράδειγμα.
«Για παράδειγμα, οι θυρωροί μπορεί να χρησιμοποιούν συνδυασμό γενικών καθαριστικών, απολιπαντικών, απορρυπαντικών και άλλων προϊόντων συντήρησης. Αυτό θα μπορούσε να τους εκθέσει σε περισσότερες από 20 διαφορετικές πτητικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα του νόμου Prop 65».
Ομοίως, όπως λένε οι άνθρωποι βιώνουν αθροιστική έκθεση στην ίδια χημική ουσία από πολλές πηγές. Η μεθανόλη, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο Prop 65 για τοξικότητα, η οποία μάλιστα βρέθηκε σε 58 κατηγορίες προϊόντων.
Η διαιθανολαμίνη, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα όπως τα σαμπουάν που είναι κρεμώδη ή αφρώδη, εμφανίστηκε σε 40 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων. Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύουν τη χρήση του στα καλλυντικά επειδή μπορεί να αντιδράσει με άλλα συστατικά, με αποτέλεσμα να σχηματίσει χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Διαβάστε σχετικά=> ΗΠΑ: Εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία σε γνωστά σαμπουάν
Ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η Ν-μεθυλ-2-πυρρολιδόνη και η αιθυλενογλυκόλη, αναφέρονται στο Prop 65 επειδή είναι τοξικές για την αναπαραγωγή ή την ανάπτυξη. Ωστόσο, εμφανίστηκαν ευρέως σε προϊόντα όπως προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά και είδη τέχνης που χρησιμοποιούνται συνήθως από παιδιά ή από έγκυες.
«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ενισχύσουν τους κανονισμούς για τα χημικά. Προσδιορίσαμε πέντε χημικές ουσίες – κουμένιο, 1,3-διχλωροπροπένιο, διαιθανολαμίνη, οξείδιο του αιθυλενίου και στυρόλιο – ως στόχους υψηλής προτεραιότητας για την αξιολόγηση και τη διαχείριση κινδύνου βάσει του νόμου για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ» ανέφεραν.
Τι άλλες έρευνες γίνονται
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επειδή χρησιμοποιούν περισσότερα καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής περιποίησης και καθαρισμού από ότι οι άνδρες, είναι πιθανό να είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Επιπλέον, οι γυναίκες που εργάζονται σε χώρους όπως τα ινστιτούτα νυχιών μπορεί να εκτεθούν σε κίνδυνο από αυτά τα προϊόντα.
Έρευνα από μέλη της επιστημονικής ομάδας έδειξε επίσης ότι η χρήση του προϊόντος ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα, εν μέρει λόγω των φυλετικών προτύπων ομορφιάς.
Οι παρεμβάσεις πολιτικής θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις δυνητικά πιο εκτεθειμένες ομάδες.
Σε τελική ανάλυση, ένας νόμος με δικαίωμα γνώσης όπως το Prop 65 μπορεί να φτάσει τόσο μακριά στην αντιμετώπιση των τοξικών ουσιών στα προϊόντα.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως κατα την μελέτη τους βρήκαν σε μια άλλη έρευνα ότι ορισμένοι κατασκευαστές επιλέγουν να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα για να μην φανούν οι τοξικές ουσίες που έχουν και αποφεύγουν να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για αυτα τα τοξικά συστατικά.
Πηγή: the conversation