Αυτήν ακριβώς την απόσταση έρχεται να γεφυρώσει μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, υπό τη μορφή μιας ειδικής, τεχνολογικά προηγμένης αντλίας που εισάγεται στην καρδιά μέσω της αορτής, υποκαθιστώντας προσωρινά την καρδιακή λειτουργία και παρέχοντας τον απαιτούμενο χρόνο για να παρέμβουν οι γιατροί, μειώνοντας τον κίνδυνο ο ασθενής να χάσει τη ζωή του.
Ο Δρ. Άνταμ Τάλεμπ, Επεμβατικός Καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί τα πλεονεκτήματα αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου και την κρίσιμη διαφορά που μπορεί να κάνει στη διαχείριση αιμοδυναμικά ασταθών ασθενών:
Τι είναι αυτή η αντλία που τοποθετείτε στους ασθενείς και ποια η λειτουργία της;
Η αντλία αυτή είναι ειδικά διαμορφωμένη, ώστε να αναλαμβάνει τη λειτουργία της καρδιάς σε αιμοδυναμικά ασταθείς ασθενείς, που π.χ. έχουν υποστεί ένα πολύ σοβαρό έμφραγμα, και είναι στα πρόθυρα του να χρειάζονται ανάνηψη. Στατιστικά στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 700 με 800 άτομα κάθε χρόνο που μπαίνουν σε αυτό που λέμε καρδιογενή καταπληξία μετά από έμφραγμα. Από αυτούς ένας μεγάλος αριθμός δεν φτάνει καν στο νοσοκομείο ή αφού φτάσει δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να παρέμβουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, διότι ο ασθενής χάνει τη ζωή του. Αυτό το πρόβλημα επιχειρούμε να λύσουμε με την τοποθέτησης της εν λόγω αντλίας στην καρδιά του ασθενούς. Η αντλία δίνει τον απαραίτητο χρόνο αρχικά στο γιατρό να μπορέσει να κρατήσει τον ασθενή ζωντανό μέχρι να παρέμβει διορθώνοντας το πρόβλημα, κι έπειτα στον ίδιο τον ασθενή προκειμένου η καρδιακή του λειτουργία να ανανήψει, ακόμα κι αν χρειαστεί μερικές ημέρες.
Πώς γίνεται η εισαγωγή αυτής της συσκευής;
Η εισαγωγή της αντλίας γίνεται από το πόδι και προωθείται προς την καρδιά μέσω της αορτής. Αφού τοποθετηθεί στην καρδιά, υποκαθιστά τη λειτουργία της, αντλώντας αίμα από την καρδιά και ωθώντας το στην αορτή, αποκαθιστώντας την ομαλή αιμάτωση όλου του σώματος κι αποφορτίζοντας την καταπονημένη καρδιά του ασθενούς.
Πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας για την εισαγωγή της συσκευής;
Ο απαιτούμενος χρόνος τοποθέτησης της αντλίας έχει μια διαφοροποίηση ανάλογα με την ανατομία του κάθε ασθενούς, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεσος, καθώς ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας. Σε έμπειρα χέρια, μέσα σε ενάμιση λεπτό έχει τοποθετηθεί η αντλία.
Ποια είναι η πορεία των ασθενών μετά από αυτήν τοποθέτηση της αντλίας;
Συνήθως, στους ανθρώπους που έχουν σοβαρό έμφραγμα η αντλία αυτή μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει από μερικές ώρες έως κάποιες μέρες, ωσότου η καρδιά τους, αφού έχει διορθωθεί το πρόβλημα, να μπορεί να αναλάβει εκ νέου δράση. Από τη στιγμή που η καρδιά αναλαμβάνει δράση, η αντλία αφαιρείται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να αφήνει κάποιο υπόλειμμα στον ασθενή.
Ποιο είναι το ποσοστό αποτυχίας αυτής της μεθόδου;
Από τη στιγμή που η αντλία τοποθετηθεί στην καρδιά, λειτουργεί σωστά. Η αποτελεσματικότητά της έχει να κάνει με την κατάσταση του ασθενούς και με το πόσο άμεσα ή καθυστερημένα έχει λάβει ιατρική φροντίδα σε σχέση με τη σοβαρότητα του εμφράγματός του. Μετά από ένα μεγάλο έμφραγμα, η πιο άμεση απειλή για τη ζωή του ασθενούς δεν προέρχεται από την ίδια καρδιά αλλά από την έλλειψη αιμάτωσης του εγκεφάλου ή άλλων ζωτικών οργάνων. Κι αυτό ακριβώς είναι που με την ειδική αυτή αντλία επιχειρούμε να αποτρέψουμε!