H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα hangover, συμπεριλαμβανομένου του εμετού. Ο εμετός είναι η απάντηση του οργανισμού στις υπερβολικές τοξίνες του αλκοόλ στο σώμα. Αν και ο εμετός μπορεί να είναι μία απαίσια διαδικασία, η περίσσια τοκινών μπορεί να είναι βλαβερή για το σύστημά σου. Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να αφήσεις το σώμα σου να αντιδράσει ενώ λαμβάνεις μέτρα για να αποφύγεις επιπλοκές, όπως η αφυδάτωση.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσεις μετά τον εμετό
Ο εμετός είναι ο τρόπος του σώματος του να αποβάλει τις τοξίνες - σε αυτήν την περίπτωση το αλκοόλ. Αντί να σταματάς τον εαυτό σου από αυτό, είναι καλύτερο να τον βοηθάς να νιώσει καλύτερα μέχρι το σώμα σου να αποβάλει το αλκοόλ. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ελαχιστοποιήσεις τη ναυτία και τις παρενέργειες από τον εμετό.
- Πιείτε μικρές γουλιές διαυγών υγρών για ενυδάτωση: Περιμένετε περίπου 30 λεπτά μετά τον τελευταίο εμετό. Παραδείγματα διαυγούς υγρού είναι το νερό, το Gatorade ή το Powerade. Η μπύρα τζίντζερ με χαμηλή ζάχαρη μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Να ξεκουραστείς αρκετά: Μην προσπαθήσετε να το παρακάνετε την ημέρα του hangover (όχι ότι το σώμα σας θα σας το αφήσει). Ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.
- Αποφύγετε να πιείτε περισσότερο για να «αισθανθείτε καλύτερα»: Κάντε ένα διάλειμμα για το στομάχι και το σώμα σας και μην πιείτε ξανά το βράδυ μετά από ένα επεισόδιο εμετού.
- Πάρτε ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε τον πόνο: Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν την ιβουπροφαίνη έναντι της ακεταμινοφαίνης επειδή το συκώτι διασπά την ακεταμινοφαίνη και το συκώτι είναι ήδη απασχολημένο με τη διάσπαση της περίσσειας υποπροϊόντων αλκοόλ. Ωστόσο, η ιβουπροφαίνη μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε μερικούς ανθρώπους, γι' αυτό πάρτε το με μικρές μπουκιές τροφής.
- Τρώτε μικρές μπουκιές από ήπιες τροφές, όπως τοστ, κράκερ ή σάλτσα μήλου για να διατηρήσετε την ενέργειά σας: Και πάλι, περιμένετε λίγο αφού κάνετε εμετό για να μειώσετε την πιθανότητα να ενεργοποιήσετε ξανά το αντανακλαστικό του εμετού.
Πρέπει ή όχι να επιδιώξεις να κάνεις εμετό;
Αν και κάποιοι φίλοι σου, σού συστήνουν να επιχειρήσεις να κάνεις τον εαυτό σου να ξεράσει, πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική. Το να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει εμετό μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο τον οισοφάγο σας. Έτσι, μπορεί να υποστεί ζημιά ο οισοφάγος σας και να ματώσει.
Ο εκούσιος εμετός αυξάνει επίσης τον κίνδυνο παλινδρόμηση οξέος, βλάβης στα δόντια σας και αναρρόφησης. Αυτό συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου σας εισέρχεται κατά λάθος στους πνεύμονές σας. Εάν αισθάνεστε ότι θα κάνετε εμετό, είναι καλύτερο να το αφήσετε να συμβεί φυσικά. Θα μειώσετε τον κίνδυνο για πρόσθετα προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβούν όταν κάνετε εμετό.
Επιπλοκές του εμετού μετά την κατανάλωση αλκοόλ
Το να ξεράσεις μετά το ποτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι απαίσια. Εκτός από τη ναυτία και τον έμετο, μπορεί να έχετε άλλα συμπτώματα hangover όπως πόνους στο σώμα και πονοκέφαλο. Μία από τις πιο σημαντικές επιπλοκές είναι η αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να λειτουργεί, και μπορεί ακόμη και να βλάψει τα νεφρά σας. Η περιοδική κατανάλωση ακόμη και μικρών γουλιών υγρών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.
Άλλες πιθανές, αλλά πιο σπάνιες επιπλοκές από εμετό μετά το ποτό περιλαμβάνουν:
- βλάβη στην επένδυση του στομάχου ή του οισοφάγου
- γαστρεντερική αιμορραγία λόγω ερεθισμού ή ρήξεων στην επένδυση του οισοφάγου
- αναρρόφηση εμέτου στους πνεύμονες, που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία
Στην ιδανική περίπτωση, αυτά δεν θα συμβούν μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά εάν κάνετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνήθεια, η πιθανότητα για πιο σοβαρές επιπλοκές αυξάνεται.
Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εμετό
Αν και δεν σας αρέσει, ο έμετος είναι ένα από τα προστατευτικά αντανακλαστικά του σώματός σας ενάντια στις τοξίνες. Όταν πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας το διασπά σε ακεταλδεΰδη, ένα υποπροϊόν του αλκοόλ.
ΠΗΓΗ: healthline