Το Lymph nodE single-cell Genomics AnCestrY (LEGACY) συγκεντρώνει ερευνητές από τρία παγκοσμίως αναγνωρισμένα ιδρύματα, το Imperial College London, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Ερευνών της Ουγκάντας. Το όραμα LEGACY είναι να κατανοήσεικαι τελικά να προβλέψε, πώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό σε επίπεδο μονοκυττάρων, δημιουργώντας ταυτόχρονα καθολικά διαθέσιμα on-line υλικά ως πόρους για περαιτέρω έρευνα. Το Δίκτυο θα δημιουργήσει έναν εθνικά διαφορετικό άτλαντα ενός κυττάρου της απόκρισης σε ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια όπως το εμβόλιο της γρίπης. Θα επικεντρωθούν στις αντιδράσεις στα κύτταρα των λεμφαδένων. Το όραμα του Δικτύου υποστηρίζεται από τη Βρετανική Εταιρεία Ανοσολογίας για την αύξηση της ποικιλομορφίας στην έρευνα.
Η Katrina Pollock, του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Imperial College london και Επικεφαλής Ερευνήτρια της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ασχοληθούμε με πιεστικές ερωτήσεις για το εμβόλιο που έχουν πραγματική σημασία για τη δημόσια υγεία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα εμβόλια, τώρα θέλουμε να μάθουμε γιατί, ώστε να μπορούμε να τα σχεδιάσουμε καλύτερα. Προσβλέπουμε στην ποικιλόμορφη κοινότητα ερευνητών και εθελοντών μας για να μας βοηθήσουν να βρούμε τις απαντήσεις».
Η Καλλιόπη Δένδρου, συνεργάτης του Sir Henry Dale από το Wellcome Centre for Human Genetics και επικεφαλής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Οι λεμφαδένες είναι μικρά όργανα σε σχήμα νεφρού που φιλοξενούν τα κύτταρα που ανταποκρίνονται στα εμβόλια. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργούν στους ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό και ακόμη λιγότερο γίνεται κατανοητό για το πώς η προγονική ποικιλομορφία θα μπορούσε να επηρεάσει αυτό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να τα μελετήσουμε σε επίπεδο ενός κυττάρου προς όφελος όλων».
Η πρωτοβουλία Chan Zuckerberg (CZI) ανακοίνωσε επιχορηγήσεις ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της συμπερίληψης δεδομένων από δείγματα ιστού από προγονικά διαφορετικούς δότες στον άτλαντα των ανθρώπινων κυττάρων (HCA). Αυτές οι 16 ομάδες ερευνητών — συμπεριλαμβανομένων των μονοκυττάρων βιολόγων, των ειδικών στους ιστούς, των υπολογιστικών βιολόγων και των ερευνητών που ασχολούνται με την κοινότητα — αντιπροσωπεύουν 31 διαφορετικές χώρες. Αυτά τα νέα έργα θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η γενετική καταγωγή επηρεάζει την υγεία και τις ασθένειες στο επίπεδο των κυττάρων μας, με αποτέλεσμα έναν επιστημονικό πόρο που θα είναι πιο αντιπροσωπευτικός της ποικιλομορφίας που βρίσκεται στον παγκόσμιο ανθρώπινο πληθυσμό.
Ο Διευθυντής Προγράμματος CZI για τη Μονοκυτταρική Βιολογία Norbert Tavares δήλωσε: «Για να δημιουργηθούν αποτελεσματικές θεραπείες και θεραπείες για όλους τους ανθρώπους, η βιοϊατρική κοινότητα πρέπει να εργαστεί για να αυξήσει την εκπροσώπηση στην επιστημονική έρευνα. Περίπου το 80 τοις εκατό των σημερινών γονιδιωματικών δεδομένων προέρχεται από ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, κάτι που πρέπει να αλλάξει.
«Τα δίκτυα καταγωγής για τον άτλαντα των ανθρώπινων κυττάρων θα φέρουν μια απαραίτητη προοπτική στην έρευνα ενός κυττάρου και θα παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η καταγωγή επηρεάζει και έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει την πορεία προς τις θεραπείες».
ΠΗΓΗ: ox.ac.uk