Κάθε χρόνο, σχεδόν 610.000 άτομα πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την κορυφαία αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.
Τι είναι μία καρδιακή ασθένεια;
Ο όρος νόσος της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ή απλώς καρδιακή νόσος, μπορεί να είναι παραπλανητικός. Παρά τα όσα υποδηλώνει το όνομα, η καρδιακή νόσος δεν αναφέρεται σε μία μόνο πάθηση. Αντίθετα, είναι ένας όρος-ομπρέλα που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορους τύπους καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά. Μπορεί επίσης να ακούσετε την καρδιακή νόσο να χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο καρδιαγγειακή νόσο.
Αυτοί οι τύποι συνθηκών περιλαμβάνουν:
- Στεφανιαία νόσο
- Βαλβιδοκαρδιοπάθεια
- Καρδιομυοπάθεια
- Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες)
- Καρδιακές λοιμώξεις
- Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
Πολλές από αυτές τις καταστάσεις σχετίζονται με μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία αναπτύσσεται όταν συσσωρεύεται πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στην καρδιά. Αυτή η συσσώρευση πλάκας προκαλεί στένωση των αρτηριών και περιορίζει την ικανότητα του αίματος να ρέει. Εάν η συσσώρευση σχηματίσει θρόμβο που εμποδίζει εντελώς τη ροή του αίματος, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αιτίες καρδιακής νόσου
Υπάρχουν τρεις μεγάλοι παράγονες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου, με σχεδόν τους μισούς Αμερικάνους να έχουν τουλάχιστον μία από αυτή.
1. Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται στη δύναμη του αίματός σας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας καθώς η καρδιά σας αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Σχεδόν ένα τρίτοτων ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, με λίγο περισσότερους από τους μισούς να θεωρείται ότι έχουν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο.
Γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος», η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά παρουσιάζει ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τακτικά.
2. Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης: Σε φυσιολογικά επίπεδα, η χοληστερόλη είναι μια βασική ουσία που βοηθά το σώμα να χτίσει τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων, να παράγει τα χολικά οξέα στο έντερο που είναι απαραίτητα για την πέψη, να επιτρέπει στο σώμα να παράγει βιταμίνη D και να επιτρέπει στον οργανισμό την παραγωγή ορισμένων ορμονών.
Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης-λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) και λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η HDL θεωρείται «καλή» χοληστερόλη και η LDL ως «κακή». Η τελευταία συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και περιφερική αρτηριακή νόσο. Όμως, η LDL δεν είναι η μόνη χοληστερόλη που πρέπει να ανησυχείτε.
Τα χαμηλά επίπεδα HDL μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων καθώς ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι λειτουργεί για να μεταφέρει την κακή χοληστερόλη (LDL) μακριά από τις αρτηρίες και στο συκώτι όπου μπορεί να διασπαστεί και να αποβληθεί από το σώμα.
Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει σημεία ή συμπτώματα και συνιστάται σε όλους τους ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω να ελέγχουν ετησίως τη χοληστερόλη τους.
3. Διαβήτης: Ο διαβήτης αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά την τροφή για χρήση ως ενέργεια επειδή το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει όσο θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος.
Όσοι πάσχουν από διαβήτη τείνουν να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε μικρότερη ηλικία από τους ανθρώπους χωρίς. Στην πραγματικότητα, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό είναι τα περισσότερακοινές αιτίες του θανάτου σε ενήλικες με διαβήτη, όχι ο ίδιος ο διαβήτης.
Εάν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας είναι φυσιολογικά, συνιστάται να ελέγχετε τα επίπεδά σας κάθε τρία χρόνια.
Είναι δυνατόν να προληφθούν οι καρδιακές παθήσεις;
Πολλές καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν με έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή θεραπεύοντας το υποκείμενο νόσημα που προκαλεί καρδιακή ασθένεια. Για να χαμηλώσεις τον κίνδυνο σου για καρδιακή νόσο πρέπει:
να μην καπνίζεις
να διαχειρίζεσαι το βάρος σου
να ακολουθείς μία ισορροπημένη δίαιτα
να συμμετάσχεις τακτικά σε φυσικές δραστηριότητες
να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
ΠΗΓΗ: pulsehvvi