Η λοίμωξη της 54χρονης επιβεβαιώθηκε στα εργαστήρια, ωστόσο αναμένεται περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση για να διαπιστωθεί ο τύπος της μηνιγγίτιδας, από τον οποίο προσβλήθηκε.
«Εφόσον πρόκειται για κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, αυτό σπανίως μπορεί να έχει μία κεραυνοβόλο πορεία. Δηλαδή μία αιφνίδια επιδείνωση στη διάρκεια μερικών ωρών και να μην μπορέσουμε να δώσουμε τα κατάλληλα αντιβιοτικά για να υπάρξει ύφεση», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Action 24 και εξήγησε πως «από μόνη της η μηνιγγίτιδα έχει πιθανότητα θανάτου 10% όταν μιλάμε για τη βακτηριακή μορφή με τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Και ένα 15% ή 20% επιπτώσεις που παραμένουν μία ζωή όπως η κώφωση στα παιδιά, ακρωτηριασμός των άκρων σε περίπτωση σηψαιμίας ή εμμένοντα νευρολογικά συμπτώματα».
Όπως τόνισε, στην περιοχή του Πύργου, θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με την άτυχη γυναίκα τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες αφού ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι από 2 μέχρι 10 ημέρες. «Τουλάχιστον αυτά τα άτομα και οι συγγενείς τους είναι σημαντικό να λάβουν μία χημειοπροφύλαξη, αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία εμβολιασμών», τόνισε η κυρία Ψαλτοπούλου.
Τα συμπτώματα
Σε ερώτηση για το ποια συμπτώματα θα μπορούσαν να μας προβληματίσουν, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ σημείωσε: «Ο υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία, ένα αιμορραγικό εξάνθημα και νευρολογικά συμπτώματα όπως πτώση της συνείδησης ή μέχρι κάποια εστιακή, νευρολογική συμπτωματολογία ή μία επιληπτική κρίση».
«Σε κάθε περίπτωση κοιτάμε να μην ερχόμαστε σε επαφή με άτομα τα οποία έχουν κάποια λοίμωξη. Να μην βρισκόμαστε σε συγχρωτισμό, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Ο εμβολιασμός επίσης είναι πολύ σημαντικός και η χημειοπροφύλαξη», υπογράμμισε η επιδημιολόγος.
«Μπορεί να υπάρχει κάτι στην Πάτρα»
Σε ερώτηση αν εξηγείται με κάποιο τρόπο η πληθώρα περιστατικών στην περιοχή της Πάτρας και του Πύργου, επισήμανε: «Φαίνεται ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάτι στη συγκεκριμένη περιοχή εφόσον υπάρχουν τρία περιστατικά σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών μηνών».
Όπως εξήγησε, σε ένα υψηλό ποσοστό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή της μηνιγγίτιδας, αυτή θα δράσει. «Όμως η επιστήμη διεθνώς δεν έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει 100% τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, υπάρχει 5% με 10% πιθανότητα θανάτου στις βακτηριακές μηνιγγίτιδες», τόνισε η κυρία Ψαλτοπούλου.