Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Λέσβος μετά τη μεγάλη φωτιά στη προσφυγική δομή στη Μόρια, ενώ οι εικόνες από όσα έχουν γίνει στο νησί κάνουν τον γύρο του κόσμου. Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία για τους 35 μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.
Όλα αυτά προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους επέρριψαν ευθύνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Στην ανακοίνωσή της επισημαίνουν ότι η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια εχθές το βράδυ δεν είναι η πρώτη. «Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ’ επανάληψη καεί μερικώς, αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Έχουμε θρηνήσει θύματα στο παρελθόν στην Μόρια, θανάτους στο έδαφος της Ελλάδας και της Ευρώπης, θανάτους σε καιρό ειρήνης και όχι σε περιβάλλον πολέμου που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπερίσχυε ο σεβασμός στο ανθρωπιστικό ιδεώδες και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» σημείωσε.
Γι΄αυτό προειδοποίησε ότι χωρίς συνεκτικές πολτικές για την υποδοχή και το άσυλο «παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης».
Ο καταλογισμός ευθυνών
Στη συνέχεια της ανακοίνωση τους οι Γιατροί του Κόσμου εξήγησαν γιατί Ελλάδα και Ευρώπη είναι υπεύθυνοι για συγκεκριμένη κατάταση.
«Η χώρα μας και η Ευρώπη βιώνουν μια κρίση υποδοχής και αλληλεγγύης έχοντας μετατρέψει μια ελέγξιμη κατάσταση σε ανθρωπιστική κρίση. Οι παντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, η στέρηση βασικών υπηρεσιών και αγαθών που παραβιάζουν κάθε έννοια ανθρωπισμού και δικαίου, δεν είναι αναγκαιότητα. Είναι πολιτική επιλογή που επιτείνει το πρόβλημα αντί να συμβάλλει σε βιώσιμες και ανθρωπιστικά αποδεκτές λύσεις. Είναι τελικά ο παράλογος γεωγραφικός περιορισμός που επιβλήθηκε από την άτυπη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το 2016 και εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στα νησιά, είναι οι κοντόφθαλμες και λαϊκίστικές πολιτικές που ευνόησαν την ανάπτυξη ακραίων συμπεριφορών και ρητορικής μίσους που επιβαρύνουν και περιπλέκουν την κατάσταση.
Εν μέσω πανδημίας, οι ~12,000 εγκλωβισμένοι της Μόριας, όπως και όλοι οι «κλειστοί» πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι στην μετάδοση. Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ από την έναρξη της έκρηξης της πανδημίας στην χώρα μας, σχεδίασαν ρεαλιστικά πλάνα αντιμετώπισης σε καταυλισμούς και εναλλακτικές δομές φιλοξενίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης της νόσου[1]. Δυστυχώς, τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν στη βάση των πρώτων, «καλών» διαγνωστικών αποτελεσμάτων που δεν έδειχναν ύπαρξη ή εξάπλωση της νόσου»..
Οι Γιατροί του Κόσμου καταλήγουν ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν, καθώς η κινητή ιατρική μονάδα της οργάνωσης βρίσκεται έξω από το κέντρο της Μόριας αυτή την στιγμή, συνδράμοντας στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν θυμάτων και στην εκτίμηση των νέων αναγκών.
Παράλληλα, οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην Αθήνα προετοιμάζουν έκτακτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νησί.