Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Υγείας και αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας, κα Ζωή Ράπτη και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, κα Αθηνά Διακουμάκου, η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, Δρ. Παρασκευή Σακκά, καθώς και ο Νευρολόγος και καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Δρ. Νικόλαος Σκαρμέας.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ συστάθηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ) και επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας Bi.HE.Lab του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πλαισιώνεται από επιστήμονες από διάφορους κλάδους, από όλο τον κόσμο, που συνδυάζουν την επιστημονική τους γνώση και τις ερευνητικές τους ικανότητες για να αντιμετωπίσουν από κοινού, διεπιστημονικά, την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου του Αλτσχάιμερ και των συναφών διαταραχών στην Ελλάδα.
Παρά την κακοκαιρία, ο κόσμος που βρέθηκε στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, παρακολούθησε μία εξαιρετική συζήτηση που άφησε σε όλους τους παρευρισκόμενους μία γεύση ελπίδας. Στο πλαίσιο του διαλόγου που συντόνισε ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της HIAAD, αναπτύχθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την άνοια στη χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κυρία Ράπτη, «Όραμά μας είναι να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια στη χώρα να δημιουργήσουμε περισσότερες κοινοτικές δομές πιο κοντά στον πολίτη, να αξιοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνολογία […] για να παράσχουμε και εξ αποστάσεως υπηρεσίες υποστήριξης». Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης έγινε αναφορά στην αξία της συνεργασίας, που όπως δήλωσε ο Δρ. Σκαρμέας, «Η συνεργασία είναι κάτι που το προσπαθεί ο καθένας ατομικά και τελικά υλοποιείται συλλογικά αλλά σε πάρα πολλά επίπεδα» ενώ η κυρία Διακουμάκου τόνισε πως «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ανοικτό στο διάλογο, στις προτάσεις, στη συνεργασία για να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας εκτός από ένα προστατευτικό πλαίσιο». Αξίζει να σταθούμε στην προτροπή της Δρ. Σακκά για «…μία κοινωνία φιλική προς την άνοια, χωρίς στίγμα […] που περιλαμβάνει τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια». Τη συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος της HIAAD, καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος που επεσήμανε πως «…πλέον πρέπει να καταλάβουμε πως δεν πρέπει να φοβόμαστε την άνοια, να τη θεωρούμε ως μια χρόνια πάθηση για την οποία υπάρχει και φροντίδα και ελπίδα».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις σημαντικών συνεργασιών της πρωτοβουλίας όπως το Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης φροντιστών για την Αλτσχάιμερ από το Metropolitan College στο οποίο αναφέρθηκε ο Δρ. Ιάνης Ματσούκας, Executive Director, Global
University Hub, Metropolitan College, η Γραμμή Υποστήριξης και ενημέρωσης για την άνοια και οι νέες ψηφιακές εφαρμογές υποστήριξης φροντιστών από τον Αντιπρόεδρο της HIAAD και εκπρόσωπο της πρωτοβουλία θάλλω, κο Νότη Παρασκευόπουλο, οι Δομές & Υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών από την Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, κα Πάτρα Μπλέκου και η παρουσίαση του νέου βιβλίου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης «Πρακτική Φροντίδα για την άνοια: Οι πολλαπλές διαστάσεις της μέριμνας για τον ασθενή, τον φροντιστή, την οικογένεια» από τον Δρ. Σκαρμέα, νευρολόγο.
Η Ελληνική πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με αφορμή τον μήνα Αλτσχάιμερ, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνει το τρίτο κατά σειρά «Ταξίδι Ελπίδας» που υλοποιηθεί στο Ηράκλειο με την υποστήριξη της Εταιρείας Αλτσχάιμερ και Υγιούς Γήρανσης Ηρακλείου «Αλληλεγγύη».