Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι ομιλητές ανάδειξαν την αξία της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών -εν μέσω πανδημίας-, καθώς και το πόσο σημαντική είναι πλέον η καλύτερη αλληλεπίδραση ασθενών και ιατρών. Και αυτό καθώς η τεχνολογία και τα ψηφιακά δεδομένα βοηθούν όλο και περισσότερους ασθενείς και ιατρούς να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ομιλητές ήταν οι κύριοι Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας Θεραπευτική Κλινική Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πρόεδρος ΕΚΕ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γ. Γραμματέας της ΕΚΕ και Ιωάννης Γουδέβενος, τέως πρόεδρος ΕΚΕ, Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας.
Τα κύρια σημεία των ομιλιών:
Ιωάννης Κανακάκης, «Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και το κεντρικό μήνυμα για το 2021: USE HEART TO CONNECT»
«Η έλευση της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Όπως τονίσαμε από την αρχή της πανδημίας, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε περίπτωση επαφής με τον ιό SARS-Cov-2. Παράλληλα παρατηρήσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, απέφυγαν την επαφή με το νοσοκομείο αλλά συγχρόνως παρέλειπαν την τακτική ιατρική παρακολούθηση (check- up).
Ασθενείς με εικόνα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αναζητούσαν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα με αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες με δυσμενή πρόγνωση.
Τα παραπάνω οδήγησαν στην ανάγκη να προστρέξουμε στις λύσεις που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία για να καλύψουμε αυτό το κενό επικοινωνίας μεταξύ ασθενών και ιατρικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την Καρδιολογία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία για την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική φροντίδα των κλινικών καταστάσεων που σχετίζονται με την καρδιά…
Η Ε.Κ.Ε έχει ξεκινήσει προγράμματα τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (εφαρμογή KARDIA HF) μέσω χρήσης έξυπνων εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο. Οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να στέλνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση και να δέχονται οδηγίες για συμμόρφωση στην φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την διατροφή.
Κωνσταντίνος Τούτουζας, «Καρδιαγγειακή Νόσος και COVID-19»
«Καθώς η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να καταπολεμήσει την πανδημία της νόσου COVID-19, ποτέ δεν είχαμε μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της υγείας μας καθώς και της υγείας των οικείων προσώπων μας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κινδύνευσαν να μπουν σε δεύτερη μοίρα παρότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ετησίως. Επομένως μιλάμε για μια μόνιμη πανδημία…
Πρόσφατη μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σε 141 χώρες, σε 6 ηπείρους, αποκαλύπτει πως κατά τη διάρκεια των «lockdown» περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού υπέστη κάποιας μορφής περιοριστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια….
Απόρροια της πανδημίας ήταν η αναβολή των προγραμματισμένων ιατρικών εξετάσεων, η έλλειψη επαφής με το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και η μείωση της σωματικής άσκησης. Οι αιτίες για αυτή τη μείωση και την καθυστερημένη προσέλευση δεν σχετίζονται μόνο με την αλλαγή της συμπεριφοράς των ασθενών και τον φόβο πιθανής μόλυνσής τους αλλά αφορούν και στην υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας καθώς και στη χρήση των ασθενοφόρων για περιστατικά του κορονοϊού.»
Ιωάννης Γουδέβενος, «Η διά βίου πρόληψη με διαχρονικά και νέα εμπόδια».
«H καλύτερη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά, παθήσεις αρτηριών των ποδιών και καρωτίδων, καρδιακή ανεπάρκεια) είναι η δια βίου πρόληψή τους…
Η αθηροθρόμβωση που αποτελεί το υπόβαθρο των καρδιαγγειακών παθήσεων, ξεκινάει νωρίς στη ζωή, είναι Πολυπαραγοντική, Χρόνια (φλεγμονώδης), Εξελισσόμενη (με μακροχρόνια λανθάνουσα περίοδο), Γενικευμένη (σε πολλές αρτηρίες του σώματος) και Απρόβλεπτη (αιφνίδια θανατηφόρος).
Η δια βίου πρόληψη των Καρδιαγγειακών παθήσεων πρέπει να επικεντρωθεί σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, φτωχή δίαιτα, αυξημένο βάρος σώματος, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.
Πρέπει η αγωγή στα θέματα συνεπειών του καπνίσματος (όσο νωρίς το αρχίσουν τόσο δύσκολά διακόπτεται), διατροφή (τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη, άσκηση (καθόμαστε λίγο, ασκούμαστε πολύ) να αρχίσει από τη σχολική ηλικία. Προς αυτό το σκοπό η ΕΚΕ φροντίζει με σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σημαντικότατο είναι να τονιστεί αηανάγκη για τοποθέτηση απινιδωτών που πραγματικά μπορεί να σώσουν ζωές σε κάθε δημόσιο χώρο»
Στη Συνέντευξη Τύπου, άνθρωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού έδωσαν το δικό τους βιντεοσκοπημένο μήνυμα, για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και ειδικά τους νέους να γνωρίζουν τα συμπτώματα καρδιαγγειακών νόσων και να ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό.
Συγκεκριμένα ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τα κύρια συμπτώματα του εμφράγματος και ότι η συνεργασία των ασθενών με τους γιατρούς τους -ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, αποτελεί κύριο ζητούμενο για μια καλή υγεία.
Στη συνέχεια ο Ολυμπιονίκης Δημσοθένης Ταμπάκος έδωσε έμφαση στην αξία της πρόληψης, του προ-αθλητικού ελέγχου και τα μέγιστα οφέλη που έχει η ενασχόληση με την άσκηση και η μείωση του στρες μέσα και από μια θετική στάση ζωής . Επίσης, ξεχώρισε ως μείζονος σημασίας την επαρκή γνώση παροχής Πρώτων Βοηθειών και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Τέλος, ο Βασίλης Πολύμερος, Ολυμπιονίκης, ανάδειξε το γεγονός των πολλών αιφνίδιων θανάτων τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό ερασιτεχνικά, στέλνοντας το μήνυμα της καθημερινής αλλά ασφαλούς άθλησης ατόμων κάθε ηλικίας.
Χαιρετισμό έκανε ο κ. Δώρος Κλεοβούλου, Γ. Γραμματέας Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, ο οποίος ανάφερε χαρακτηριστικά: «H σωματική άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού η καρδιά είναι ένα από τα όργανα που έχουν επιτακτική την ανάγκη άθλησης… Η άθληση αποτελεί ανάχωμα για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων, γι’ αυτό οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προάγουμε σαν πανανθρώπινο αγαθό, εφάμιλλο των αγαθών της υγείας και της παιδείας»
Το μήνυμα της Ε.Κ.Ε για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι:
- Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
- Έλεγξε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
- Χρησιμοποίησε τις δυνατότητες που δίνουν τα ψηφιακά δίκτυα, καθώς βοηθούν στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους συγγενείς και με τους φίλους, αλλά το –κυριότερο- στην επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους.
- Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι.
- Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για καλύτερη φροντίδα και υγεία της καρδιάς: USE HEART TO CONNECT .
Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer.