Μια βραδιά με αλκοόλ, σε μεγαλύτερα από τα προσωπικά και επιτρεπόμενα όρια, χωρίς έλεγχο, οδηγεί αναπόφευκτα σε hangover. Αν και δεν πρόκειται για ελληνική λέξη, έχει ωστόσο καταφέρει να "τρυπώσει" στο λεξιλόγιο μας για να περιγράψει την απαίσια αυτή κατάσταση που βρίσκεται κάποιος την ημέρα μετά από μια νύχτα ανεξέλεγκτης κατανάλωσης αλκοόλ.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, ναυτία, ξηροστομία και δίψα, κόπωση, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψη
"Μία από τις βασικές αιτίες του hangover είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνουμε. Επίσης, φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό σου τοξικότητα και να σε κάνουν να νιώσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover", σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Συμβουλές για να προλάβουμε το hangover
Η λύση θα ήταν να μην καταναλώσουμε αλκοόλ, αλλά ειδικά τις γιορτές αυτό ίσως να μην είναι ένα εφικτό σενάριο.
Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να προστατευθούμε από το hangover, που στο επίκεντρο έχει φυσικά το σεβασμό στα όρια αντοχής του αλκοόλ για τον καθένα και τη καθεμία. Προφανώς και δεν καταναλώνουμε αλκοόλ αν πρόκεται να οδηγήσουμε αυτοκίνητο ή μηχανή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους Γιατρούς SOS υπάρχουν πρακτικές συμβουλές για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το ποτό μας χωρίς ιδιαιτέρως δυσάρεστες επιπτώσεις:
- Δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Ένα σνακ ή ένα γεύμα μια ώρα πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει. Καταναλώνουμε πριν την έξοδο κατά προτίμηση: σνακ με αλμυρό τυρί/ λιπαρή τροφή/ μια κουταλιά λάδι/ένα ποτήρι γάλα διότι επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα.
- Κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, προχωρούμε σε διαλείμματα κατανάλωσης νερού. Ιδανικά ένα ποτήρι νερό με κάθε ποτό, γιατί το αλκοόλ μας οδηγεί συχνά στην τουαλέτα, αφυδατώνοντας τον οργανισμό και επιδεινώνοντας τη μέθη.
- Εάν το είδος ποτού το επιτρέπει, προσθέτουμε σε αυτό νερό ή παγάκια αυξάνοντας έτσι τον όγκο του, αλλά κρατώντας το ποσοστό της αλκοόλης σταθερό.
- Δεν βιαζόμαστε να πιούμε το ποτό μας, αλλά το απολαμβάνουμε με αργούς ρυθμούς πριν προχωρήσουμε στο δεύτερο ποτήρι. Θα ήταν, δε, καλό να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό φαγητό (όχι πολύ αλμυρό) στο τραπέζι, καθότι το άδειο στομάχι απορροφά γρηγορότερα το αλκοόλ.
- Μένουμε σε μία επιλογή ποτού. Έτσι δεν χάνουμε το λογαριασμό στο πόσο έχουμε πιει, αλλά ούτε ανακατεύουμε διάφορα ποτά, επιβαρύνοντας το στομάχι μας.
- Επιλέγουμε ποτά ή κοκτέιλ χωρίς ζαχαρούχα αναψυκτικά που επιτείνουν τη δράση του αλκοόλ. Δεν ξεγελιόμαστε με τα γλυκά ποτά τύπου λικέρ καθώς η γλυκόζη που περιέχουν οδηγεί στη γρηγορότερη απορρόφηση της αλκοόλης.
- Αποφεύγουμε τις «μπόμπες» – νοθευμένα ποτά. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των ποτών, προτιμάμε μια μπύρα, ένα εμφιαλωμένο κρασί ή ένα από τα τυποποιημένα κοκτέιλ γνωστών ετικετών.
- Όσα οινοπνευματώδη προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ούζο, βότκα) είναι πιο βαριά από εκείνα που προέρχονται από ζύμωση (π.χ. μπύρα).
- Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να χορέψουμε, δεν το σκεφτόμαστε και μπαίνουμε στο χορό, αφού ιδρώνοντας αποβάλουμε την αλκοόλη.
- Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και η αντίδρασή του στην κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Σεβόμαστε τα όρια του δικού μας οργανισμού.