Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ηράκλεια δύναμη του Έντι Χολ είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από ένα σύνολο τριών μακρών, λεπτών μυών στο πόδι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Independent. Γνωστή ως χήνειος πόδας, η τριάδα αυτή λειτουργεί για τη σταθεροποίηση της λεκάνης και του μηρού.
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτοί οι μύες -που ονομάζονται ραπτικός (Sartorius), ισχνός προσαγωγός (gracilis) και ημιτεντονώδης (semitendinosus)- ήταν από 140% έως και κατά 202% μεγαλύτεροι στον Χολ σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν κάνουν προπόνηση δύναμης.
Ο Τζόναθαν Φόλαντ, καθηγητής νευρομυϊκής απόδοσης στη Σχολή Αθλητισμού, Άσκησης και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Loughborough, δήλωσε: «Θα περίμενε κανείς ότι κάποιος που είναι εξαιρετικά δυνατός, όπως ο Έντι Χολ, θα είχε πολύ μεγάλους μύες και μπορείς, κατά κάποιο τρόπο, να το διακρίνεις αυτό κοιτάζοντάς τον. «Αναμέναμε ότι οι μεγάλοι μύες που εμπλέκονται στην έκταση του γόνατος και του ισχίου θα παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ενώ αυτοί οι μύες ήταν σίγουρα καλά αναπτυγμένοι, εκπλαγήκαμε που η μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη ήταν των μακρών, λεπτών μυών του χήνειου πόδα», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι μύες έχουν τύχει πολύ μικρής επιστημονικής προσοχής, οπότε δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσο σημαντικοί είναι σε διάφορες εργασίες. Αλλά το να διαπιστώσουμε ότι ήταν πραγματικά πολύ καλά ανεπτυγμένοι σε κάποιον που έχει περάσει δεκαετίες σηκώνοντας και μεταφέροντας βαριά φορτία - και είναι πολύ καλός σε αυτό - ήταν πραγματικά ενδιαφέρον. Αυτοί οι μύες είναι σαφώς πιο σημαντικοί για την ανύψωση και τη μεταφορά πολύ βαρέων φορτίων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
{https://www.instagram.com/p/Ct61VoRNHzm/?utm_source=ig_web_copy_link}
Ο Χολ, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του δυνατότερου ανθρώπου στον κόσμο το 2017, κατείχε επίσης το ρεκόρ της βαρύτερης άρσης θανάτου στην ιστορία των 500 κιλών μέχρι που το κατέρριψε ο Ισλανδός Χάφθορ Γιούλιους Μπιόρνσον (σ.σ.: το «Βουνό» του «Game of Thrones», αν θυμάστε) το 2020.
Ο καθηγητής Φόλαντ δήλωσε: «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα αθλήματα δύναμης και τους δυνατούς άνδρες από την αυγή του πολιτισμού... αλλά ο όγκος της επιστημονικής εργασίας που μελετά ανθρώπους όπως ο Έντι Χολ ήταν σχεδόν μηδενικός».
Ο ρόλος της μυϊκής μάζας
Οι ερευνητές κάλεσαν τον Χολ, να λάβει μέρος σε μια σειρά δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, συμπεριλαμβανομένων μαγνητικών τομογραφιών και ισομετρικών έλξεων στο μέσο του μηρού – ένας καθόλα αξιόπιστος τρόπος για να ελεγχθεί η μέγιστη δύναμη χωρίς να εκτελεστεί άρση θανάτου.
Στόχος τους ήταν να κατανοήσουν περισσότερα για το πόσο δυνατοί είναι οι μύες των ανθρώπων σε διαφορετικούς πληθυσμούς, από εξαιρετικά δυνατούς αθλητές όπως ο Χολ μέχρι εκείνους που είναι αδύναμοι και εύθραυστοι.
{https://youtu.be/LIEqOfP07Dc}
Τα αποτελέσματα του Χολ συγκρίθηκαν με αυτά περισσότερων των 200 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αθλητών, ανθρώπων που προπονούνταν τακτικά και μη προπονημένων ατόμων.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Applied Physiology αποκάλυψαν ότι η μυϊκή μάζα του Χολ στο κάτω μέρος του σώματος ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη των μη προπονημένων ανδρών, ενώ οι τετρακέφαλοι μύες του, οι οποίοι βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του μηρού, ήταν διπλάσιοι.
Οι μύες της γάμπας, γνωστοί και ως πελματιαίοι καμπτήρες, ήταν επίσης κατά 120% μεγαλύτεροι σε σχέση με τους μη προπονημένους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
{https://www.instagram.com/p/C0HkB5OtWar/?utm_source=ig_web_copy_link}
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο επιγονατιδικός τένοντάς του, ο λεπτός εύκαμπτος ιστός όπου προσκολλώνται οι τετρακέφαλοι μύες του, ήταν μόνο 30% μεγαλύτερος, παρά το γεγονός ότι οι τετρακέφαλοι ήταν διπλάσιοι. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μύες είναι πολύ πιο προσαρμόσιμοι από τους τένοντες με την προπόνηση, δήλωσαν οι ερευνητές.
Άλλοι μύες, όπως αυτοί που εμπλέκονται στην κάμψη του ισχίου, παρουσίασαν μόνο μια μέτρια ανάπτυξη σε σύγκριση με τους μη προπονημένους ανθρώπους, πρόσθεσε η ομάδα.
Ο Χολ αρκέστηκε να δηλώσει πως «ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε κατά κάποιο τρόπο πώς αντιδρούν οι μύες και οι τένοντες στις δυνάμεις που ασκούμε στο σώμα μας».
Πηγή: CNNGreece