Τα στοιχεία από 6 κλινικές μελέτες, ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback, σύμφωνα με τα οποία η θεραπεία με Molnupiravir δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Omicron, η οποία επικρατεί παγκοσμίως.
Οι έρευνες διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία. Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών παραγόντων COVID-19 έναντι των παραλλαγών ενδιαφέροντος SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. Το Molnupiravir δεν έχει ακόμη μελετηθεί έναντι της Omicron σε κλινικές μελέτες. Tα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά και αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές.
Όπως δήλωσε ο Dean Y Li, επικεφαλής των εργαστηρίων της Merck / MSD: «Τα ευρήματα από ανεξάρτητες in vitro μελέτες δείχνουν ότι το Molnupiravir δρα κατά της παραλλαγής Omicron και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία για ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση».
Η WendyHolman CEO της RidgebackBiotherapeutics ανέφερε πως: «Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν in vitro δράση κατά διαφορετικών μεταλλάξεων, μεταξύ αυτών και της Omicron. Μπορούμε να πούμε ότι το molnupiravir καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της COVID-19. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των ερευνητών και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας»
Η χορήγηση του molnupiravir έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.
Το molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%. Στα ιολογικά δεδομένα της μελέτης MOVe OUT Ph2 δεν ανιχνεύεται ο ιός μετά την 5η
ημέρα της θεραπείας. Το molnupiravir δεν αναμένεται, λόγω της οδού μεταβολισμού του, να παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και για το λόγο αυτό, δε χρειάζονται τροποποιήσεις της χρόνιας αγωγής που συνεπάγονται καθυστερήσεις στην έναρξη της αντιικής αγωγής. Το molnupiravir είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και ανεκτό για πολλές ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν χρονίως και ασθενών με ήπια-μέτρια νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.
Ελλάδα: Απο εβδομάδα ξεκινάει η χορήγηση του χαπιού της MSD
Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η χορήγηση των αντιικών χαπιών σε κατ΄οίκον ασθενείς με COVID, που έχει παρασκευάσει η MSD, ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση (27/1) η κ. Γκάγκα.
Σε σημερινή της συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, η κ. Γκάγκα εξήγησε τη διαδικασία. Τα χάπια θα δίνονται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που διαγιγνώσκονται θετικοί είτε με rapid είτε με PCR και εφόσον έχουν συμπτώματα, πριν περάσουν πολλές μέρες, στην αρχή της νόσου.
Για να λάβει κάποιος τα χάπια, δεν μπορεί να πάει μόνος του στο φαρμακείο και να τα παραλάβει. Αντιθέτως, πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του και εφόσον εκείνος κρίνει ότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, υποβάλει την αίτηση. Αυτή η αίτηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (όπως με τα μονοκλωνικά) και εξετάζεται από Ειδική Επιτροπή, που θα αποφασίσει αν ο ασθενής πληροί τα κριτήρια για να λάβει το χάπι.
Η απάντηση δίνεται εντός 24ωρου και αποστέλλεται SMS τόσο στο γιατρό που συνταγογραφεί όσο και στον ασθενή που θα λάβει τη θεραπεία.
«Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.
Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, τα χάπια δίνονται σε άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που λάμβαναν και τα μονοκλωνικά αντισώματα (δε χορηγούνται πια) για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα. Ωστόσο, δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.
Πόσες θεραπείες έχει παραλάβει η Ελλάδα
Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την Covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.
Η MSD είχε προχωρήσει σε παραγωγή 10 εκατομμύρια θεραπειών έως το τέλος του 2021, ενώ τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θεραπείες αναμένεται να παραχθούν το 2022. Μέχρι σήμερα, η MSD έχει στείλει τη θεραπεία, σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων θεραπειών που εστάλησαν στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: Reuters