Στην πραγματική ζωή, μπορεί να είναι μια αγχωτική περίσταση καθώς κρυμμένοι «σκελετοί» βγαίνουν από την ντουλάπα και η τραπεζαρία μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ρινγκ αντιπαραθέσεων και καυγάδων ανάμεσα σε συγγενείς ή φίλους. Ταυτόχρονα, η λίστα των υποχρεώσεων φαίνεται να μεγαλώνει μέρα την μέρα...
Επειδή τα Χριστούγεννα δεν είναι πάντα ειδυλλιακά, οι ειδικοί δίνουν συμβουλές «επιβίωσης» που με λίγη καλή τύχη θα μας βγάλουν ψυχολογικά αλώβητους και αυτή την χρονιά!
1. Οικογενειακές συγκεντρώσεις
Αν η οικογένεια σας έχει ροπή στο... δράμα με κάθε συγκέντρωση να καταλήγει στις ίδιες συζητήσεις για διαφορές που ποτέ δε λύθηκαν, τουλάχιστον πηγαίνετε προετοιμασμένοι λένε οι επιστήμονες ψυχικής υγείας.
Εντοπίστε κάποιον συγγενή που πραγματικά συμπαθείτε και μείνετε κοντά του, προσπαθώντας να μην εμπλακείτε στην συζήτηση που συνήθως προκύπτει και καταλήγει σε αντιπαράθεση.
Αποφύγετε να πάρετε θέση σε θέματα που σας δημιουργούν αμηχανία ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πείτε δυνατά ότι δεν σας αφορά αυτή η κουβέντα μια τέτοια μέρα.
Και θυμηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο παραμονής σας εκεί… αν αισθάνεστε άβολα, ακόμα κι ένα τέταρτο παραμονής αρκεί για να «βγάλετε» την υποχρέωση χωρίς να πιέσετε τον εαυτό σας να μείνει σε ένα τοξικό περιβάλλον που θα σας κοστίσει ψυχικά.
2. Η χαρά του καταναλωτισμού
Λίγοι από εμάς μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από όσα μπορούμε κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Εξάλλου, όλα γύρω μας φαίνεται να είναι συνδεδεμένα με αυτό… ακριβότερα δώρα, ως απόδειξη της αφοσίωσης μας. Υπερφορτωμένα τραπέζια, συνώνυμα του γούστου μας…
Αυτό το στερεότυπο ωστόσο είναι μια από τις πλέον αγχωτικές πτυχές των γιορτών τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες.
Φέτος, δοκιμάστε να επικεντρωθείτε στην ουσία. Αντί για διεκπεραιωτικά δώρα που κανείς δεν θα θυμάται σε λίγες μέρες, εξασφαλίστε το πιο πολύτιμο που μπορεί καθένας μας να προσφέρει: το δώρο του χρόνου.
Περάστε ώρα με εκείνους που αγαπάτε, δημιουργείστε μαζί τους ακόμα και νέες οικογενειακές συνήθειες όπως ένας περίπατος σε συγκεκριμένο μέρος που θα λειτουργεί ως ορόσημο σε κάθε γιορτή.
Και θυμηθείτε ότι το γέλιο μπορεί να μην αμπαλάρεται σε γυαλιστερό χαρτόνι αλλά είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα δώρα που μπορούμε να κάνουμε ο ένας στον άλλο.
3. Πείτε «όχι»
Μήπως είστε εκείνος που κάθε χρόνο όλοι θεωρούν αυτονόητο ότι θα είναι ο οικοδεσπότης του εορταστικού τραπεζιού;
Αν αυτό σας δημιουργεί ευχαρίστηση, όλα είναι καλά. Αν όμως η μέρα αυτή σας βρίσκει εξουθενωμένο από την προετοιμασία, αγχωμένο για το αποτέλεσμα και ενίοτε θυμωμένο καθώς αισθάνεστε ότι πρέπει όλα να περάσουν από τα χέρια σας χωρίς αυτό να εκτιμάται αρκετά, τότε φέτος είναι ίσως η ευκαιρία να πείτε όχι.
Δεν είναι εγωιστικό αν θέλετε να περάσετε αυτή την μέρα απλά με το να ξεκουραστείτε. Και δεν χρειάζεται να αποδείξετε σε κανέναν το πόσο φιλόξενος είστε.
Αν πάλι νιώθετε ότι πρέπει να ανταπεξέλθετε τότε ζητήστε βοήθεια. Αναθέστε καθήκοντα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Και ναι, είναι εντάξει το γλυκό της ημέρας να το φέρει η αγαπημένη σας θεία αντί για να το φτιάξετε εσείς… το γιορτινό τραπέζι δεν είναι διαγωνισμός μαγειρικής.
4. Τα οικονομικά των γιορτών
Τι κάνουμε όταν όλα τα εορταστικά σχέδια δείχνουν να περιστρέφονται γύρω από το πόσα χρήματα πρέπει να δαπανήσουμε;
Προσαρμοζόμαστε στις πραγματικές μας δυνατότητες, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Ορίστε έναν ρεαλιστικό οικονομικό προϋπολογισμό και μείνετε εντός αυτού του ορίου.
Τα δώρα είναι μια συμβολική πράξη αγάπης και δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα ακριβά ή να καλύπτουν οποιαδήποτε επιθυμία του άλλου.
Για την ακρίβεια, μπορεί να είναι πολύ περισσότερο επιτυχημένα όταν έχετε ασχοληθεί αρκετά ώστε το δώρο σας να έχει προσωπική σημασία για τον αποδέκτη.
Κι αν το κόστος ενός εορταστικού τραπεζιού είναι βαρύ για το οικογενειακό σας μπάτζετ, σχεδιάστε ένα εορταστικό πρωινό στη θέση του ή έναν απογευματινό καφέ… το νόημα είναι πάντα η ευκαιρία να βρεθείς με αυτούς που αγαπάς.
5. Χαμηλές προσδοκίες
Το «τέλειο» δέντρο. Το «τέλειο» τραπέζι. Η «τέλεια» εκδρομή. Οι γιορτές μας οδηγούν πολύ συχνά στο να τοποθετούμε τον πήχη δυσανάλογα ψηλά.. και όταν δεν καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε στα στάνταρ που οι ίδιοι θέσαμε, απογοητευόμαστε.
Κρατήστε ρεαλιστικές τις προσδοκίες σας, λένε οι ειδικοί. Η εορταστική περίοδος δεν χρειάζεται να είναι ακόμα μια άσκηση αυταξίας… και επίσης κανένας ποτέ δεν έπαθε κάτι από κουραμπιέδες και μελομακάρονα του ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς έναντι της «οικογενειακής συνταγής που πάει χέρι-χέρι»… ας μην σας βρει και η φετινή παραμονή Χριστουγέννων πτώμα καθώς αραδιάζετε λαμαρίνες από τον φούρνο γιατί «πρέπει» να αποδείξετε ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα «τέλεια».
6. Κούραση
Είναι αστείο πόσο κουραστική μπορεί να γίνει μια περίοδος που ονομάζουμε «διακοπές», όπως είναι η ανάπαυλα που προσφέρουν οι εορταστικές αργίες.
Ανάμεσα σε δώρα, μαγειρέματα και προσκλήσεις, βρείτε χρόνο για αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη… ξεκούραση. Κυριολεκτικά εννοούμε, ξέρετε αυτή την ξεχασμένη αίσθηση που απλά κάθεσαι αναπαυτικά και δεν κάνεις τίποτα ή διαβάζεις ένα βιβλίο ή βλέπεις μια ωραία ταινία ή επιτέλους κοιμάσαι νωρίς. Αυτά είναι όντως διακοπές!
7. Άγχος
Είναι γνωστό ότι για πολλούς η εορταστική ρουτίνα μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους και όχι ευχαρίστησης. Σχέδια γίνονται, προσκλήσεις περιμένουν απάντηση, κίνηση στους δρόμους και στα μαγαζιά. Ανάμεσα σε όλες τις «υποχρεώσεις» που συνοδεύουν αυτές τις μέρες, εξασφαλίστε έστω 15 λεπτά την ημέρα μόνο για εσάς. Κάντε έναν περίπατο χωρίς λόγο. Πιείτε έναν καφέ στη στολισμένη πόλη χωρίς να βιάζεστε. Πάρτε μια ανάσα, λένε οι ειδικοί. Κανείς δεν περνάει καλά όταν έχει εξουθενωθεί ψυχικά από την υπερπροσπάθεια να τα προλάβει όλα εγκαίρως…
8. Εκτός προγράμματος
Φάγατε ένα γλυκό ενώ όλο τον χρόνο προσέχετε με θρησκευτική ευλάβεια την διατροφή σας. Χάσατε κάποιες μέρες στο γυμναστήριο. Ξενυχτήσατε παραπάνω από το συνηθισμένο.
Η περίοδος των γιορτών μπορεί όντως να μας βγάλει από την συνηθισμένη μας ρουτίνα… μήπως όμως αυτό είναι και το ζητούμενο;
Αν «αμελήσατε» κάποιες από τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες, μην βασανίζετε τον εαυτό σας με τύψεις. Ευχαριστηθείτε την περίσταση και αν αυτό σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα φτιάξτε ένα πρόγραμμα επανένταξης στην ρουτίνα σας που θα ακολουθήσετε μετά τις γιορτές.
9. Μοναξιά
Για κάποιους είναι δύσκολο να βρεθούν με αγαπημένα πρόσωπα ακόμα και τις μέρες των Χριστουγέννων, λόγω απόστασης ίσως ή άλλων ανελαστικών υποχρεώσεων.
Αντί να μείνετε μπλοκαρισμένοι σε κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε, εξετάστε τις εναλλακτικές των ανθρώπων που είναι κοντά σας. Μπορεί να είναι ένας φίλος που δεν βλέπετε συχνά ή μια πρόσκληση από το επαγγελματικό σας περιβάλλον. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να βρεθεί εκεί. Μπορεί να μην είναι οι αγαπημένοι σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διασκεδάσετε ίσως. Αξίζει να δοκιμάσετε.
10. Μην ξεχνάτε τον… χειμώνα
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται ο τυπικός Χριστουγεννιάτικος καιρός μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μας. Το σκοτάδι πέφτει νωρίς, κάνει κρύο, το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Ο χειμωνιάτικος καιρός μπορεί να μας φέρει ψυχική δυσφορία, λένε οι ειδικοί ψυχικής υγείας, προκαλώντας ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Προσπαθήστε να έχετε λίγο χρόνο στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα κι αν ο ήλιος έχει «βγάλει δόντια». Άλλωστε… «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ», όλοι το ξέρουν αυτό!