Η νιασίνη (βιταμίνη Β-3) είναι πολύ κοινή στην λεγόμενη «δυτικού τύπου» διατροφή καθώς εντοπίζεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και σε πλήθος ακόμα τροφίμων.
Μάλιστα για πολλές δεκαετίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες βασικά είδη τροφίμων όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρώμη, εμπλουτίζονται με νιασίνη ως μέτρο πρόληψης διατροφικής ανεπάρκειας του πληθυσμού.
Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, τα υψηλά επίπεδα «4PY», μιας ουσίας που προέρχεται από την διάσπαση της νιασίνης που «περισσεύει» στον οργανισμό μας, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας της συγκεκριμένης ουσίας συνδέονται στενά με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιακών προβλημάτων, όπως αυτά καταγράφηκαν σε κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.
Η πρόσφατη έρευνα κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τον μηχανισμό με τον οποίο ο συγκεκριμένος μεταβολίτης μπορεί να πυροδοτήσει άμεσα μια αγγειακού τύπου φλεγμονή, η οποία με την σειρά της καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, δηλαδή «πάχυνση» των αρτηριών λόγω συσσώρευσης πλάκας στην εσωτερική τους επένδυση.
Ευρήματα και πρόληψη
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες ποσότητες νιασίνης μπορεί να βλάψουν την καρδιά, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους οι κλινικοί γιατροί στον τομέα της πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Πλέον, έχουμε την δυνατότητα ενός μετρήσιμου δείκτη, που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για διαγνωστικές δοκιμές. Αυτό δίνει την ευκαιρία για εξεύρεση τρόπου εξουδετέρωσης των επιπτώσεων που προκύπτουν από αυτή την βιολογική διαδικασία» επισήμανε ο Δρ. Hazen, Πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Cleveland Clinic και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μείωση της συνολικής πρόσληψης νιασίνης δεν είναι ρεαλιστικός στόχος, αφού βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα. Όμως, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, τα ευρήματα είναι αρκετά ώστε να πυροδοτήσουν μια συζήτηση σχετικά με το αν πράγματι παραμένει αναγκαίο να εμπλουτίζονται επιπλέον με νιασίνη αλεύρι και δημητριακά.
Επιπλέον, τα ευρήματα της μελέτης μπορεί επίσης να αλλάξουν την θεραπευτική προσέγγιση της χρήσης της νιασίνης ως τρόπου μείωσης της LDL, δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης.
«Παρά το γεγονός ότι πράγματι καταγράφονταν μείωση των τιμών της χοληστερόλης από τη νιασίνη, τα κλινικά οφέλη ήταν πάντα μικρότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό ήταν που οδήγησε και στην σκέψη ότι ίσως η περίσσεια νιασίνης προκαλεί ασαφείς ανεπιθύμητες ενέργειες που εν μέρει εξουδετερώνουν τα οφέλη της μείωσης της LDL» προσθέτει ο Δρ Hazen.
Οι επιστήμονες προσανατολίζονται τώρα στην έρευνα για ανάπτυξη νέων παρεμβάσεων και θεραπευτικών μέσων που θα αντιστρέφουν ή θα προστατεύουν από τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της αγγειακής φλεγμονής που πυροδοτεί η συγκεκριμένη ουσία.
Πηγή: Healthnews.com